Вчера Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт срещу Румен Овчаров, Пламен

...
Вчера Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт срещу Румен Овчаров, Пламен
Коментари Харесай

Внесоха обвинението срещу Румен Овчаров и бивш зам.-министър за умишлена безстопанственост

Вчера Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт против Румен Овчаров, Пламен Стефанов - някогашен изпълнителен шеф на " Мини Бобов дол “ ЕАД и Анна Янева - някогашен заместител министър, за умишлена занемареност, от която са последвали вреди в размер на повече от 24 млн. лв..

На 30.03.2018 година Софийска градска прокуратура внесе в Специализирания углавен съд обвинителен акт против Румен Овчаров – някогашен министър на стопанската система и енергетиката за умишлена занемареност - за това, че макар отговорностите си, съзнателно не е упражнил задоволително надзор, вследствие на което са последвали обилни вреди за " Мини Бобов дол " ЕАД в общ размер 8 940 231,47 лв. и за длъжностно закононарушение.

С определение на Специализирания углавен съд, доказано с определение на Апелативния профилиран углавен съд от 17.05.2018 година, делото против Румен Овчаров бе върнато на Специализираната прокуратура за премахване на позволени процесуални нарушавания.

След връщането на делото, Специализираната прокуратура извърши голям брой процесуално следствени дейности, при които се събраха доказателства за това, че вследствие на неупражнения от Овчаров надзор, за " Мини Бобов дол “ЕАД са последвали вреди в размер на повече от 24 млн. лв., т.е. съвсем три пъти повече.

Доказателствата, събрани от Специализираната прокуратура, след връщането на делото от съда, обосноваха ангажиране на наказателната отговорност и на някогашния заместник-министър на стопанската система и енергетиката и на някогашния изпълнителен шеф на " Мини Бобов дол “ ЕАД.

И на тримата е повдигнато обвиняване за умишлена занемареност, осъществена при изискванията на продължавано закононарушение в интервала от 25.05.2006 година – 18.03.2009 година, от която са последвали обилни вреди в изключително огромни размери за предприятието " Мини Бобов дол “ ЕАД, в размер на повече от 24 млн. лв., като действието съставлява изключително тежък случай и е последвало разкриване на произвеждане по неплатежоспособност.

Чрез подписания контракт за наем на " Ораново “ ЕООД са трансферирани изключителните права на рандеман, превозване и продажба на въглища от сектор " Бабино “ и сектор " Бобов дол “ от находище " Бобовдолски въглищен басейн “, предоставени с решения на Министерския съвет на " Мини Бобов дол “ ЕАД, в нарушаване на условията на член 23, алинея 1 от Закона за подземните благосъстояния и на член 23, т. 1, т. 2 и т. 3 и член 24 ал.1 т.1 от Закона за концесиите (без да е извършена открита процедура при изискванията на гласност и бистрота, свободна и лоялна конкуренция и равнопоставеност на всички претенденти и участници и без да е открито има ли " Ораново “ ЕООД, нужните за осъществяване на рандеман на подземни благосъстояния (въглища) механически, управнически и финансови възможности) и е последвало разкриване на произвеждане по неплатежоспособност на " Мини Бобов дол “ ЕАД.

Предстои насрочване на делото пред Специализирания углавен съд.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР