Вчера се случи нещо, което не се беше случвало от

...
Вчера се случи нещо, което не се беше случвало от
Коментари Харесай

Лихвената крива се обърна. И сега какво?

Вчера се случи нещо, което не се беше случвало от над десетилетие насам. Лихвената крива в Съединени американски щати се обърна, или казано по различен метод доходността на 2-годишните облигации надвиши тази по 10-годишните.

Отрицателна лихвена крива е може би най-хубавият предвестител на идния криза. В предишното, в това число и преди Голямата меланхолия от 2007-2009-та година, обърнатата лихвена крива - при която дълготрайните лихви се намаляват под краткосрочните, е била благонадежден планиран знак за криза. Всъщност, такова превръщане в лихвената крива е планувало всяка криза от 1950-та година насам.

А изоставането сред настъпването на криза и превръщане на лихвената крива е бил друг и е варирал сред шест месеца и една година.

За страдание, вложителите на финансовите пазари не разполагат с " кристална топка ", която да им демонстрира бъдещето. В най-хубавия случай те могат да се извърнат към " огледалото за назад виждане " и да погледнат какво се е случвало при предишни негативни лихвени криви.

И това е, което ще създадем и ние сега.

Инвеститорите се паникьосаха през вчерашния ден и започнаха да разпродават щатските акции. Основните борсови показатели означиха съществени загуби.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтри 849.49 пункта или 3.05% от цената си до 25 479.42 пункта. Широкият индикатор S&P 500 падна с 2.93% до 2 840.60 пункта, а софтуерният измерител Nasdaq Composite се намали с 3.02% до 7 773.94 пункта.

Историята от 1978-ма година насам демонстрира, че е имало пет случая на превръщане на лихвената крива. И въпреки тя да не е оптимистичен знак за идното положение на стопанската система, не значи безусловно, че ще забележим трайни разпродажби при акциите.

След по-сериозен взор към историческото показване на пазарите в малко по-дългосрочен проект, след обръщането на лихвената крива, се вижда, че в действителност акциите имат податливост да се покачват устойчиво.

Средно S&P 500 се връща с 2.5% три месеца след обръщането на лихвената крива а за идващите шест месеца и година, е носил надлежно 4.87 и 13.48% рентабилност. След това - 14.73% за идващите две години и 16.41% за три, съгласно данни на Dow Jones Market Data (вижте таблицата по-долу):
 Снимка 438661
*Данни: Dow Jones Market Data

Данните от LPL Financial също удостоверяват наклонността пазарите да се усилят в дълготраен проект.

Трябва да се добави също по този начин, че инверсията на кривата на рентабилност не води неотложно до икономическа криза. От 1956 година предишните рецесии са започвали приблизително към 15 месеца след обръщането на на кривата на доходността, съгласно щатската капиталова банка Bank of America Merrill Lynch.
 Снимка 438662
Обръщане на лихвената крива е налице и на други места по света

Инверсията при лихвената крива не е нещо, което се следи единствено в Съединени американски щати. В Бразилия, Мексико и Филипините по-дългосрочните лихвени проценти също паднаха под краткосрочните, създавайки обърнати криви на доходността.

Лихвените криви са също плоски в Южна Корея и от дълго време са обърнати в размирните Аржентина и Турция.

Докато вложителите могат да посочат доста от характерните за всяка страна аргументи за прекосяването към негативен надолнище, отчасти отговорен за това е най-големият пазар на облигации в света: в Съединени американски щати.

Бразилия

Въпреки че кривата на рентабилност на две- и десетгодишните държавни облигации в Бразилия остават непроменени, кривата на суаповите лихвени проценти в страната, се обърна при започване на юни, защото неприятните данни за интензивността подтикнаха залаганията, че референтната ставка ще падне до нов връх.

Мексико

Кривата на рентабилност в Мексико се обърна в края на май, когато президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп насочи тарифни закани против страната. Това се промени, откакто стана ясно, че цени няма да бъдат наложени, само че лихвената крива сочи най-голямата инверсия от 2001 година насам.

Филипини

Неотдавнашното рали във филипинските облигации, дължащо се на обрата в политиката на централната банка, докара до по-ниска рентабилност на 10-годишните облигации, само че спадът в доходността на краткосрочните дългови бумаги беше по-слаб, частично заради по-ниската им ликвидност.

Аржентина

Кривата на доходността на облигациите в Аржентина се обърна още през април, когато паниката за идните избори накара вложителите да търсят по-голяма сигурност. До края на май огромна част от терзанията на вложителите бяха разсеяни, само че лихвената крива към момента остава притеснителна, въпреки и ситуацията да се усъвършенства.

Турция

Кривата на доходността на дълговите бумаги на Турция от дълго време се обърна, защото търговците работят в среда на политическо напрежение, висока инфлация и геополитическа неустановеност. Ситуацията обаче постепенно стартира да се усъвършенства.

Южна Корея

Настоящият спред сред 5-годишните и 2-годишните облигации е покрай нула и разликата сред 10-годишните и 2-годишните доходности е малко над 15 базисни пункта.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР