Вчера се състоя втория КСНС при Президента от началото на

...
Вчера се състоя втория КСНС при Президента от началото на
Коментари Харесай

Христо Гаджев: Явно силният глас на България в НАТО, както каза Кирил Петков, е прегракнал

Вчера се състоя втория КСНС при Президента от началото на годината. Темата - националната защита, положението на армията. След съвета имаше общо мнение.
Христо Гаджев, народен представител от ГЕРБ в " Денят стартира " по Българска национална телевизия:
" На мен ми липсваше разбора на обстановката към нас. Не беше отразено в КСНС и очевидно не е било тематика на Президентството. Гледах през вчерашния ден конференцията на генералния секретар на НАТО. От всички упоменати страни от източния фланг и Черно море единствено България отсъстваше.

Явно мощният глас на България в НАТО, както сподели Кирил Петков, е пресипнал. Вчера господин Тагарев разгласи, че България ще търси неутралитет. Трябва да сме по-активни, с цел да получим боеспособност в този момент., както вършат всички наши съдружници. А ние демонстрираме само идентична позиция на тази на Унгария. Заради коронавирус всички линии на доставките се бавят. И ремонтът на съществуващите военни самолети се забави поради коронавирус.

Колкото до точките от КСНС - ние, ГЕРБ сме правили 6 от тях. Обосновали сме парите за защита. Предлагаме 230 млн. лева неразходвани от предходната година да се трансферират в тази година. Това е и основаването на фонда, за който се приказва в КСНС. Ще забележим дали ръководещите ще го поддържат. Очевидно мислим в една посока. Предложението за Националния проект за повишение на разноските е предложение на ГЕРБ и може да се стигне преди 2024.

Инвестиционната план-програма бе подготвена май месец 2021 година и бе на бюрото на служебния министър Панайотов. Рамката беше за към 8 милиарда лева Правителството на ГЕРБ счете, че може да отдели тези средства. Като виждам в този момент упоритостта на Политическа партия почти проектът е същият. Служебното държавно управление на Янев вярно не ги внесе и ги остави на настоящето - действително на себе си като министър на защитата, само че наподобява има проблем.

Проблем е може би това, че Министерски съвет не желае да одобри програмата или желае да я забави. Самата Програма изисква разноски и бюджет и може би Асен Василев не е склонен. Всички разноски за защита са в МФ и в случай че министър Янев желае да прави политика, той би трябвало всеки ден да се моли на финансовия министър. Ние предлагаме и нарастване на заплатите. Тези средства ги има, планувани са, само че не са в бюджета на МО ".

Христо Гаджев за публичните поръчки:
" Малко се получава " На крива ракета космосът й пречи ". Има инструкция по какъв начин се вършат Оперативна програма. Много изключения има в защитата - до 10 млн. са без Оперативна програма. Всички поръчки там пазят публичен интерес, само че явно потенциалът в МО е опустошен ".

За " Барселонагейт ":
" Аз още преди няколко месеца споделих, че главата на Кирил Петков може да бъде изядена от службите. Забелязах подмятане на някакви документи, интернет материали без предявител. От къде са тези документи? Испанската прокоратура още предишното лято приключи следствието. Кои са тези служби, които в този момент февруари месец пращат нещо? Аз се чудя за какво министър председателят излиза и разяснява документи, предоставени му с дадена цел? Собственикът на къщата даде явен отговор. Категорично не считам, че нещо друго може да се случи по проблема ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР