Вчера се проведе се първото заседание на Съвместната междуправителствена комисия

...
Вчера се проведе се първото заседание на Съвместната междуправителствена комисия
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: В Северна Македония трябва да спрат да лъжат децата си. Ние искаме те да кажат истината, а не да променят историята си

Вчера се организира се първото съвещание на Съвместната междуправителствена комисия с Република Северна Македония, основана според Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред двете страни. Комисията би трябвало да прави всяка година, както е по контракт - оценка на неговото осъществяване. Обсъдихме осъществяването във всички сфери.

Това разкри в утринния блок на БТВ министърът на външните работи Екатерина Захариева. "Съвместната историческа комисия към този момент заседава повече от година. Има реализиран прогрес по тематиките за св. св. Кирил и Методий, цар Самуил и други Основното разрешение на проблемите със Северна Македония е личността на Гоце Делчев. Ние желаеме само истината. Гоце Делчев доста пъти е казвал и писал, че е българин. След 1944 година едно от най-голямото изменничество на Българска комунистическа партия по отношение на България е отхвърли македонците да бъдат приети за българи. Това става под натиска на Сталин и Тито. Точно тогава костите на Гоце Делчев са върнати в Македония и цялата доктрина за държавността на Македония се гради към Гоце Делчев. България няма никаква искания за историята на Северна Македония след 1944 година, само че те би трябвало да спрат да лъжат децата си и да ги възпитават във подправен шовинизъм. Трудно е, само че мисля, че вървим в вярна посока. След подписването на Договора за другарство са направени доста неща. В този контракт има доста ясни условия. Ние желаеме тези условия да се съблюдават. Това, че Македония е почнала договаряния с Европейски Съюз не е значи край. Аз постоянно съм им казвала, че би трябвало да съблюдават изискванията и да пишат истината в учебниците. Никога не сме очаквали да бъде елементарно, само че в Македония би трябвало да кажат истината. Ние не желаеме да променяме историята на Македония, а просто да се каже истината. Не може да се пишат неистини в учебниците. Гоце Делчев се е писал, че е български революционен деятел. Няма какво повече да разясняваме. Ясно е, че е тази антибългарска акция ще продължи, само че в случай че македонците желаят да бъдат в Европейски Съюз, първо би трябвало да бъдат европейци. Ние просто желаеме да се споделя истината ", безапелационна беше Захариева.

"Аз не утвърждавам оценката на Холандия. Проблемът е, че сега Шенген не работи и за промени в Шенген се приказва от дълго време. Ние работим и реализираме триумфи в битката с корупцията. Ние си знаем къде са проблемите ни и сме фокусирани върху тях. Няма потребност някой да ни ги споделя извън, с цел да се случва нещо. Г-жа Корнелия Нинова изговори доста погрешни неща. Този отчет беше за всички страни в Европейски Съюз и показваше къде още може да се положат старания. Ние доста добре знаем проблемите си и ги решаваме ", разкри Екатерина Захариева.

"Дали ще има промени в кабинета и в ГЕРБ може да каже единствено министър председателят Бойко Борисов. Промените в едно държавно управление и партия са нещо изцяло обикновено. Мисля, че сме покрай сделка за изтребителите F-16. Цената, която се загатва в медиите, не е крайната. Тепърва предстоят още договаряния. Процедурата в Съединени американски щати е доста по-различна в сравнение с в България. Българските летци заслужават най-хубавото и аз съм уверена, че ще го получат ", сподели още външният министър.

"В България нямаме регистрирани бойци, които са се сражавали в Сирия или Ирак на страната на "Ислямска страна ". Това, че ИД е разгромена не значи, че борбата е извоювана. Всички би трябвало да бъдем доста деликатни ", разяснява Захариева тематиката за вербувания от ИД 16-годишен възпитаник от Пловдив.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР