Вчера се проведе първият гей парад в Северна Македония, на

...
Вчера се проведе първият гей парад в Северна Македония, на
Коментари Харесай

Вчера се проведе първият гей парад в Северна Македония

Вчера се организира първият гей церемониал в Северна Македония, на който стачкуващите приканиха за преустановяване на ЛГБТ дискриминирането, съобщи AFP, представена от " Фокус ".

Сред засилено полицейско наличие към марша се причислиха стотици хора със свирки и знамена с цветовете на дъгата. На парада участваха огромен брой участници от страната и чужбина, министрите Мила Царовска и Радмила Шекеринска, няколко депутати, посланиците на Франция и Съединени американски щати и доста обществени персони. Демонстрацията приключи с концерт на локалната поп звезда Тамара Тодевска, която изпя нейния шлагер от Евровизия " Горда ". 

" Това (маршът) демонстрира, че нашето общество се разраства в по-зряло общество и напредва напред ", сподели Коко Андоновски, деятел на ЛГБТ от Хелзинкския комитет за правата на индивида.

В друга част на столицата консервативна група провежда контра-митинг за " фамилни " полезности.

" Ако желаят да имат церемониал, тогава няма да ги оставим да останат сами като спечелили на улицата, а ще създадем и церемониал за верните полезности ", сподели един от участниците, 58-годишният Велко Велески.

Въпреки че настроенията по отношение на ЛГБТ общността на Балканите остават най-вече отрицателни, от ден на ден страни организират събития като гей паради. Северна Македония е една от последните страни в района, която последва образеца, а Босна е идната, която приготвя първия си подобен церемониал в Сараево през септември.

Great to see yet another first Pride this year

Hope everyone at Skopje, North Macedonia have a great Pride protest march https://t.co/nJUtWpl1NK
— LGBTIQA+ Greens (@LGBTIQAGreens) June 29, 2019
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР