Вчера Рига започна демонтирането на паметника на съветските войници в

...
Вчера Рига започна демонтирането на паметника на съветските войници в
Коментари Харесай

Рига демонтира паметник на съветската армия в Парка на победата

Вчера Рига стартира демонтирането на паметника на руските бойци в Парка на успеха, който се издига в региона на Пардаугава, оповестява Радио Свобода.

Дейностите по разрушаването стартира още в понеделник. В парка дойдоха строители и специфична техника. Районът е ограден. На територията работят багери. Служители на държавната полиция и общинската полиция на Рига дежурят покрай площада от заран до вечер. На място могат да се видят най-малко 10 техни микробуса.

Според European Pravda, партията Руски съюз на Латвия е подала заявление за осъществяване на протестна акция в кметството на Рига. Отказано й е позволение. Но още в понеделник вечерта група младежи с латвийски флагове и афиш „ Куфар-гара-Русия “ са се доближило до участници в некоординиран протест против демонтажа на паметника и даже сред тях се е стигнало до конфликти.

Според Интерфакс  веча са стартирани 10 каузи за административни нарушавания - по обвинявания в  образуване на неразрешено заседание, дребно безчинство и непокорство на предизвестията на полицията. Местните управляващи означават, че ще продължат да наблюдават какво се случва наоколо до паметника и да реагират при всяка обстановка.

Съобщава се също, че въздушното пространство в региона на Парка на успеха е затворено за самолети и всевъзможни опити за изстрелване на дронове ще бъдат спирани.

Решението за събарянето на паметника на бойците от руската войска, повдигнат през руската ера, беше взето в средата на май на изключително съвещание на Общинския съвет на Рига. Част от латвийското общество го счита за един от знаците на руската окупация. Значителна част от съветското население на страната  обаче се опълчва на разрушаването, смятайки, че паметникът увековечава паметта на освободителите на Рига от нацизма.

Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР