Вчера Реал Мадрид официално презентира последното от летните си попълнения

...
Вчера Реал Мадрид официално презентира последното от летните си попълнения
Коментари Харесай

Последният нов в Реал – една история за воля от стомана

Вчера Реал Мадрид публично презентира последното от летните си попълнения – крайния защитник Ферлан Менди. 24-годишният французин дойде от Олимп Лион против 55 милиона евро (според испанските и френските издания), с цел да изживее един от най-запомнящите се мигове в своята кариера, а точно – публично показване на „ Сантиаго Бернабеу”.

Ако вземем поради кариерното развиване на Менди, неговата възраст и реномето, което натрупа през последните сезони, наподобява всичко се подрежда съвършено за него. Французинът дава всички учредения на почитателите да мечтаят за следващата блестяща история с обичания бял екип.

Малцина от тях обаче са наясно какъв брой специфичен се явява този момент за Ферлан Менди. Не поради Реал. Не поради „ Бернабеу” или ръкостискането с Флорентино Перес. А поради самия него.

Заради това момче отпреди десетилетие, което повежда неравна борба, с цел да проходи още веднъж и чиито фантазии са удавени с прогнозата на лекарите, че в никакъв случай повече няма да играе футбол.

Нека отново повторим – Менди е на 24 години. Във футболния свят това от дълго време не се приема за нежна възраст, а по-скоро като заричане, предвещание за това какъв ще бъде играчът, когато доближи абсолютния си пик. Ако отстраним спортния подтекст, Менди ще ни се стори към момента млад. И все пак е претърпял толкоз доста.

На 11-годишна възраст Менди губи своя татко в момент, когато неговите футболни качества стартират да избуяват. Това му дава един колкото недопечен, толкоз и скъп урок. „ Футболът постоянно е бил част от него”, напомня си неговият братовчед Марк Гомис. „ Макар че беше миличък, беше доста твърд. Той беше доста по-добър спрямо по-големите момчета и можеше да ги засрами. Беше на 14, когато ми сподели, че желае да стане футболист и го направи с толкоз доста жар и апетит, че си личеше по очите му.”

Последното самопризнание е доста значимо, тъй като идва 2 години след втория удар, който ориста му нанася. Година след гибелта татко си, Ферлан Менди бива диагностициран с зараза в региона на таза. С напредването на времето казусът се задълбочава и парижанинът – тогава играещ като нападател – развива артрит в тазобедрената си става.

На 15 години Менди чува смразяващата вест, че може да не помни за футболната си кариера. Причината е идната интервенция, след която лекарите не му дават никакъв късмет да продължи с обичаната игра на най-високо равнище. След хирургическата интеревенция Менди се озовава изправен пред борба, която ще пречупи мнозина други още преди началото си. „ Прекарах известно време в инвалидна количка, а след това още 6 или 7 месеца в болница, където върших рехабилитация, с цел да проходя отново”, описа самият Менди. „ Казаха ми, че повече няма да играя. Ето че през днешния ден съм в Реал Мадрид.”

Ферлан съумява да реализира считаното за невероятно завръщане във футбола, само че трудностите идват едно след друго, към този момент от чисто футболен темперамент. На 17 години неговият клуб Пари Сен Жермен го уведомява, че за него към този момент няма място в младежката академия. Менди не храни неприятни усеща по този мотив. „ След тези 8 месеца на възобновяване, се върнах към постоянни тренировки и бях отблъскващ. Просто не бях на равнище, само че работих доста крепко и с времето започнах да се връщам към предходната си форма. Тръгнах си от ПСЖ и след това подписах с Льо Авър.”

Преди да се стигне до прехвърлянето в Лига 2 обаче Менди прекарва цяла година в аматьорския Мантоа 78. Изявите му в Льо Авър бързо хващат окото на няколко елитни клуба и през юни 2017 „ деканския клуб” го продава на Олимпик Лион против сумата от 5 милиона евро плюс още милион под формата на бонуси.

За двете си години при „ хлапетата” Ферланд Менди навъртя 59 мача, а през ноември предходната година пристигна и дебютът му за националния тим на Франция. През предходната акция бранителят записа 8 участия в Шампионската лига, като най-впечатляващи бяха изявите му в дуелите против Манчестър Сити от груповата фаза.

Сега за французина идва идната значима цел – да измести легендата Марсело от титулярния състав на Реал Мадрид. Немалко бяха хората, които към този момент пробваха и се провалиха, само че никой от тях не беше Ферлан Менди.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР