Вчера Прокуратурата и МВР влязоха в офисите на компанията за

...
Вчера Прокуратурата и МВР влязоха в офисите на компанията за
Коментари Харесай

В какво точно обвиняват Nexo и има ли прокурорски произвол?

Вчера Прокуратурата и Министерство на вътрешните работи влязоха в офисите на компанията за търговия с криптовалута Nexo („ Нексо “). Говорителят на основния прокурор Сийка Милева и ръководителят на отдел „ Киберпрестъпност “ Светослав Василев разкриха, че проверяват проведена незаконна група, пране на пари, данъчни закононарушения, закононарушения, свързани с даване на банкова активност без нужния лиценз, както и компютърни измами. Над 300 души са работили по акцията, измежду които 35 следователи от националното разследване, ДАНС и жандармерията. Има арестувани по случая, само че не се оповестява какъв брой.

През последните пет години като оборот през платформата са минали над 94 милиарда $, сподели Сийка Милева.

„ Събрани са доказателства, че клиент на платформата, който е трансферирал криптовалути, е публично разгласен за лице, което финансира терористични актове “, заяви още тя.

Служител на Nexo, отговарящ за връзките с обществеността, заяви по електронната поща на „ Ройтерс “, че българските управляващи са били в един от офисите, само че съобщи, че организацията „ има единствено функционалности, свързани с оперативните разноски – заплати, поддръжка на клиенти, бек офис “.

По-късно от криптобанката разгласи в позиция до bTV, че ще съди България. От компанията се оплакаха, че часове наред не им е била предоставена заповед за обиск, а проверяващите по този начин и не се легитимирали.
Ето цялата позиция на Nexo, изпратена до bTV:
Все още не са ни показани публични документи, които еднопосочно да посочат искания към Nexo. Компенсира се обаче с излишно показна акция, с присъединяване на лица, които отхвърлят да се легитимират и часове наред не са показвали заповед за претърсвания.

Задържани са хора, без да има поименни заповеди за задържането им. Всичко протичащо се досега е в изострен прорез с откритите правни и процесуални правила, показващи тоталната непросветеност на провеждащите тази срамна акция и са недостойни за една правова страна. Както постоянно обезщетенията, които България ще изплати след заведените и извоювани искове от Nexo, ще са следващ антирекорд в размер на стотици милиони, само че за жалост ще са за сметка на българския поданик.

Фактите:

Нексо не предлага услугите си на територията на Република България, точно тъй като постоянно сме очаквали, че е допустимо да попаднем под обстрела на парадокса. Размерите, в които той може да се разгърне, надминават обаче и най-смелите ни упования. Nexo е измежду крипто-компаниите с най-високи стандарти във връзка с „ познавай-клиента-си “ и ограниченията срещу изпирането на пари.
Отвъд общоприетите начини на всяка финансова институция, Nexo употребява услугите на компании като Chainalysis, които се употребяват в това число от ФБР и Централно разузнавателно управление на САЩ. Това разрешава на нашите експерти, минали специфична
подготовка в Съединени американски щати против изпирането на пари, да са сигурни в произхода на влизащите на платформата крипто активи, както и да знаем накъде отиват изтеглените от платформата такива.След експлоадирането на войната в Украйна и последвалите наказания, Nexo предприе една от най-стриктните политики във връзка с глобените територии и човеци вследствие на съветската експанзия. Нещо повече, бяхме и измежду първите, които спомогнаха в набирането на средства за жертвите.Брифингът на прокуратурата и неубедителният отговор на въпроса това интернационална акция ли е не остават никакво подозрение, че това е местен български произвол. Опортюнистично се употребяват диалози с регулатори в други юрисдикции, с цел да се направи внушението, че това е освен това от акция за ликвидиране и плячкосване на проспериращ бизнес.Nexo е горделив шеф на над 600 души в България и сме измежду образците за компания, платила десетки милиони левове под формата на налози и осигуровки, създавайки неповторим личен артикул и правейки компанията международният номер едно в сферата си. Ще предприемем всички разрешени от закона дейности, с цел да защитим своите чиновници, както и самата компания от този възмутителен произвол.Друг вид офанзива
„ Nexo е от най-успешните криптоплатформи, които дават заеми на интернационално равнище. Тя е голяма компания в криптосвета, основана и в България. Има 600 чиновници у нас “ посочи пред БНР Владислав Драмалиев, специалист по криптовалути, ръководител на фондация „ Битхоуп “.

„ Nexo съумя да преплува бурята от неплатежоспособност, която се случи в криптопространството. Сега виждаме различен вид офанзива против Nexo “, разяснява още той.
ГЕРБ против Политическа партия
От ГЕРБ незабавно започнаха да търсят политическа нишка в проблема и възможен нов компромат против главния им зложелател в последно време „ Продължаваме промяната “. Днес в утринния блок на Нова телевизия депутатът Тома Биков разгласи, че сега ревизират дали криптобанката „ Нексо “ е финансирала „ Продължаваме промяната “.

„ Имаме подозрения, че NEXO и свързани с нея лица са финансирали акцията на Политическа партия. Не споделям, че това е по този начин, сега го ревизираме ”, сподели той.

Сред съдружниците в Nexo е Антони Тренчев, някогашен народен представител и сътрудник на Настимир Ананиев от времето им на народни представители на Реформаторския блок и партията на Меглена Кунева. В момента Ананиев е народен представител от Политическа партия и водач на партия „ Волт “.

Обръщаме внимание и времето на осъществяване на акцията, както и на изненадващата активизация на основния прокурор Иван Гешев, на чиято врата чука основаването на механизъм за следствие на основния прокурор, и който в последна сметка ще би трябвало да стартира да регистрира някаква активност, друга от говорене пред студенти или обиколки из страната.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР