Вчера президентът на САЩ Доналд Тръмп разкри дългоочаквания план Мир

...
Вчера президентът на САЩ Доналд Тръмп разкри дългоочаквания план Мир
Коментари Харесай

Ключовите точки от мирния план на Тръмп за Близкия изток

Вчера президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп разкри дълго чакания проект " Мир за разцвет " за Близкия изток. Той разгласява карта с визията си, която още повече орязва палестинската страна спрямо плануваното в мирното съглашение от Осло от 1993 година
 Тръмп даде и ножа, и хляба в ръцете на Нетаняху
Тръмп даде и ножа, и хляба в ръцете на Нетаняху

Самият проект на Доналд Тръмп е надалеч от това да бъде " договорката на века ", тъй като по-скоро наподобява на извиване на ръце, в сравнение с постигането на компромис и консенсус. А и е по-вероятно да докара до нови спорове, в сравнение с до мир.

Картата демонстрира, че Йорданската котловина ще бъде под израелски надзор , макар че Тръмп загатна, че може да се промени в бъдеще, а Западният бряг е разграничен на север и юг към Йерусалим, като огромна част е с еврейски селища, които съгласно предложенията ще бъдат под израелски суверенитет.

Като отстъпка за палестинците се възражда проект за връзка на Газа със Западния бряг с път.
 Ердоган: Планът на Тръмп Израел да получи Йерусалим е безусловно неприемлив
Ердоган: Планът на Тръмп Израел да получи Йерусалим е безусловно неприемлив

Йерусалим е заветен за мюсюлманите

Въпреки че Тръмп даде обещание да бъде " обективен " с палестинците по време на речта си, документът включва надалеч по-малко отстъпки.

Цялостното обръщение е оттегляне от решението за две страни, признато от предходни администрации, и акцент в ърху сигурността на Израел, в сравнение с върху палестинско самоопределяне.

Мирният проект за Близкия изток п одкрепя позицията на Израел по всички противоречиви въпроси.
 Турция и Иран осъдиха проекта на Тръмп
Турция и Иран осъдиха проекта на Тръмп

Пречки пред мирната самодейност на Белия дом

Докато предходни президенти се опиваха да убедят израелците и палестинците да реализират компромис по въпроси като границите на бъдещата палестинска страна, статута на Йерусалим и ориста на бежанците, " Споразумението на века " на Тръмп най-вече приема позицията на Израел.

Като резултат палестинците яростно о тхвърлят проекта, а интернационалната общественост наподобява няма да го поддържа.
 Това е картата на Тръмп за мир в Близкия изток
Това е картата на Тръмп за мир в Близкия изток

Инициативата на президента на Съединени американски щати планува основаването на две страни

Границите

Израел ще би трябвало да направи " забележителен териториален компромис ". Палестинската страна би трябвало да е на територия с размер като тази на Западния бряг и Ивицата Газа преди 1967 година, когато еврейската страна окупира тези територии, дружно с Източен Йерусалим. Планът планува замяна на територии. Но " концептуалната карта " с проекта демонстрира разграничена палестинска страна с израелски и палестински джобове , свързани с техните страни с наричано в проекта " прагматични транспортни решения ", в това число мостове, тунели и пътища. Йорданската котловина, която съставлява към ¼ от Западния бряг , " ще бъде под израелски суверенитет ".

Йерусалим

Мирният проект ще остави по-голямата част от анексирания Източен Йерусалим, в това число Стария град и свещените места, под израелски надзор, до момента в който в това време се разрешава на палестинците да основат своя столица в покрайнините на града , от другата страна на издигнатата от Израел стена. Казва се, че свещените места в Йерусалим ще останат отворени за всички. Ще се запазят разпоредбите за джамията " Ал Акса " и Храмовия рид в града.

Селищата

Планът ще разреши на Израел неотложно да анексира безусловно всички еврейски селища в окупирания Западен бряг , което се преглежда като нелегално от палестинците и интернационалната общественост. Израел ще замрази строителството на селища в регионите, планувани за палестинската страна по време на договарянията. Една от огромните изненади в предлагането на Тръмп е Израел да замрази заселническата политика за четири години.
 Тръмп разкри проекта: Палестина получава страна, само че Йерусалим остава за Израел Обновена
Тръмп разкри проекта: Палестина получава страна, само че Йерусалим остава за Израел

Американският водач си опонира, откакто разгласи, че Йерусалим няма да бъде разграничен, а проектът включва " палестинска столица в Източен Йерусалим, " където Съединени американски щати гордо ще отворят посолството си

Сигурност

Според проекта Палестина ще бъде " изцяло демилитаризирана " . Палестинците ще имат лични вътрешни сили за сигурност, само че Израел ще управлява границите и пунктовете. Комисия от трима палестинци, трима израелци и американски представител ще наблюдават за обстановката на пунктовете и ще позволяват разногласията. Израел ще приложи отговорностите си съгласно проекта , в случай че Ивицата Газа, която сега се ръководи от Хамас, бъде върната под цялостен надзор на палестинските управляващи или други органи, които се утвърждават от еврейската страна. Хамас и другите екстремистки организации би трябвало да се разоръжат и територията би трябвало да бъде изцяло демилитаризирана.

Бежанците

Около 5 милиона бежанци са били принудени да изоставен Палестина от основаването на Израел през 1948 година Те имат вяра, че имат право да се върнат и да си получат парцелите, което се отхвърля от Тел Авив. В проекта се споделя, че палестинците нямат право да се върнат на територията на еврейската страна, те могат да живеят в новата палестинска страна. Съединени американски щати дават обещание да се опитат да компенсират бежанците.

Можете да разгледате проекта " Мир за разцвет " тук.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР