Вчера преминахме към лятното часово време. Промяна с час напред

...
Вчера преминахме към лятното часово време. Промяна с час напред
Коментари Харесай

Какви са вредите и ползите от смяната на часовото време?

Вчера преминахме към лятното часово време. Промяна с час напред се отразява на организма ни към седмица. Все по-често тази промяна се оспорва и се слага въпросът за анулацията. Вместо да бъде анулирана, беше разпоредено Европейска комисия да направи цялостна оценка на нуждата от това като се вземат под въздействие всички фактори, които въздействат.

Смяната на времето безспорно касае всеки един човек, който живее на континента или другояче казано всички 741млн. души. Въпреки че сме приели промяната на времето за даденост, зад това наше обвързване се крие забавна история. Ако въпреки всичко измежду сте покровителите на тази концепция, би трябвало да благодарите на Бенджамин Франклин, който се смята за нейн татко.

Още през далечната 1784г. той написа писмо до редактор на вестник „ Парижки вестник " и предлага на парижани да стават и надлежно да си лягат по-рано, измествайки стрелката. Повече от 100 години по-късно, обаче за концепцията става факт, а европейската страна, която първа го ползва е не Франция, а Германия през 1916г.

У нас лятното часово време е въведено през 1979 година Доводи за това тогава не липсват.

В България изследване е посочило, че лятното часово време пести силата , която АЕЦ „ Козлодуй " създава за 12 часа при цялостна мощ. Разделено на всеки от нас се оказва, че това са 54 стотинки на човек за една година. От друга страна промяната в стрелките обезпечава на хората повече светлин а , а това се счита, че е способно да увеличи интензивността им. Застъпниците на лятното часово време настояват, че всички здравословни и душевен разстройства, които се твърди, че са породени от смяната в часовниците, са по-скоро в резултат на самовнушение.

През последните години, обаче, тематиката за това дали би трябвало да има лятно и зимно часово време, раздира публичното мнение, а усещане прави, че като че ли съперниците в намесата на естествения ход на часовниците доминират . Техните причини са следните: нездравословните последствия за физическото и психическото ни здраве, неналичието на практическа изгода от това деяние, отричайки обстоятелството, че в действителност това може да пести сила и не на последно място загубите, които бизнесът е заставен да търпи.

Всъщност минусът за стопанската система не е по никакъв начин дребен съгласно данни на български работодатели. У нас намесата в естествения ход на часовниците два пъти в годината води до към 400млн. лв. загуби за родната стопанска система, демонстрират данните. Извън рамките на страната ни мащабите на икономическите загуби както сами може да се досетите, доближават милиарди.

Научно също има теории, които потвърждават вредата от преминавате от зимно към лятно часово време. Учени от Харвард са открили, че в деня след промяна на времето злополуките по пътищата се усилват с 18%.

Причината е сънливостта и забавените реакции. Друго изследване демонстрира, че при промяна на часовото време пътните произшествия с пешеходци понижават с 13%. Руски учени настояват, че рискът от сърдечни удари пък, се е усилва с 50% при промяната.

Заради вредите и недоказаните съгласно тях изгоди, руснаците се отхвърлиха от лятното часово време и одобриха закон, с който да анулират местенето на стрелките два пъти в годината. И макар че дебатите " за " и " срещу ", които се водят през последните години към това дали би трябвало да сменяме два пъти в годината времето, инструкция на Европейски Съюз не разрешава на страните-членки независимо да анулират решението за това. Заради все множеството съперници, обаче на тази концепция, Европейската комисия е задължена да изготви отчет, който да потвърди дали техните причини са съответстващи и надлежно дали е належащо лятното и зимното часове време да отпаднат.

Допитване по тематиката направи и вицепремиерът Томислав Дончев на своята страница в обществените мрежи. Резултатите от анкетата са повече от безапелационни. От 1200 души дали своят вот, едвам 20% желаят лятното часово време да остане, а цели 80% считат, че би трябвало да отпадне.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР