Вчера председателят на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова изпрати

...
Вчера председателят на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова изпрати
Коментари Харесай

Манолова пита министър къде са 500 млн. лева, дадени за ремонт на 418 аварийни язовира и колко от тях са ремонтирани

Вчера ръководителят на гражданската платформа " Изправи се.БГ " Мая Манолова изпрати заявление за достъп до информация до министъра на стопанската система Емил Караниколов по отношение на отпуснатите за ремонт на спешни язовири 500 млн. лв. преди 18 месеца (юли 2018 г.). Заявление за достъп до социална информация е изпратено и до изпълнителния шеф на Държавната консолидационна компания (ДКК) Ясен Спасов, капиталът на която е трябвало да бъде повишен с тези 500 млн. лв., според решения и разпореждане на Министерския съвет от юли и идващите месеци  на 2019 година
Манолова желае подробна справка-отчет от 1 октомври 2018 година до 30 септември 2019 година на язовирите, язовирните стени и оборудванията към тях, във връзка с които са предоставени или изпълнени ремонтни действия и реконструкции, както и за сумата пари за тези поправки.

Манолова желае информация и за сумите, в случай че има такива, които са изразходени за други действия, финансирани със средствата, предоставени на Държавната консолидационна компания. От " Изправи се.БГ " желаят и проект или стратегия за ремонтните действия и реконструкции на язовири, както и лист на язовирите, които следва да бъдат предоставени за ремонт през 2020 година

Припомняме, че в границите на ДКК в края на предишното лято се основава Държавно дружество за ръководство и стопанисване на язовирите, чиято първа работа била да си купи 30 нови автомобила, както Мая Манолова разгласи през вчерашния ден въз основата на докладите на сдружението, оповестени на страницата на Министерството на финансите.

Според наличната досега обществена информация, ремонтите за 500 млн. лв. е трябвало да се осъществят от сдружението „ Монтажи ” ЕАД, което също е част от структурата на ДКК. По публични изказвания на Министерството на стопанската система към началото на декември 2019 година обаче, на „ Монтажи ” са предоставени ремонтите на 182 от общо 418 спешни язовира, за които са отпуснати парите.

За останалите 236 язовира не е ясно дали са предоставени ремонтни действия. Няма данни и какъв брой от спешните язовири са ремонтирани досега с целевите 500 млн. лв..
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР