Вчера получихме информация, че в Националната художествена академия (НХА) са

...
Вчера получихме информация, че в Националната художествена академия (НХА) са
Коментари Харесай

Вълчев се гневи на ректора на НХА: Няма заплати, дали сте ги за новата сграда

Вчера получихме информация, че в Националната художествена академия (НХА) са употребявани средства за заплати, с цел да се разплащат финансови разноски. Имахме и сигнал за неизплащането на стипендии в НХА, като са изразходвани средства за финансови разноски, сподели пред публицисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев във връзка на митинга в НХА. Той посочи, че от през вчерашния ден МОН има сигнал и за средствата за заплати в НХА, който ще бъде тестван. Ще установяваме, че има нецелево разходване на разноските, само че отговорността е на ректора, съобщи министър Вълчев, представен от Българска телеграфна агенция.

Не можем в допълнение да ги подпомогнем, тъй като финансираме висшите учебни заведения по законова формула, която не можем да нарушим, разяснява той.

Попитан дали в НХА ще си получат заплатите, министър Красимир Вълчев отговори, че " те са си избрали ректора и да го питат него дали ще си получат заплатите ". Аз може би ще мога да кажа до началото на идната седмица ще се получат ли заплатите в НХА, откакто създадем инспекция. Доколкото разбирам сега, по-скоро няма да си получат цялостния размер от възнагражденията, сподели просветителният министър.

Той съобщи, че Законът за висшето обучение регламентира последна форма на академично самоуправление, включително и финансова, и ректорът е този, който напълно и независимо се разпорежда с бюджета.

" В НХА би трябвало да си вършат сметката, би трябвало да държат виновни ректора, тъй като те са го избирали, ние не сме го избирали. Дори и да желаеме сега да им помогнем, не можем, тъй като висшите учебни заведения ги финансираме по формула и това би било нарушаване на формулата и на закона ", означи още веднъж министърът.

В НХА би трябвало да намерят излаз от обстановката, за нас това слага въпроси, които от дълго време сме си ги поставяли - дали автономията в този й тип е съпроводена с задоволително отговорност, сподели министър Вълчев.

" Говорихме към този момент с ректора, неприятното е, че те се свързват с нас, единствено като имат проблеми. Предварително не питат, когато вършат дивотии и нелепости, не се свързват с нас, свързват се, когато има проблем. Ректорът ни сподели, че счетоводителката го е подвела и са платили за новата постройка, без да си създадат сметка ", разяснява министър Вълчев. Той сподели, че най-вероятно работещите в НХА няма да могат да си вземат цялостните заплати.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР