Вчера парламентът ратифицира договора със Съединените щати, с който България

...
Вчера парламентът ратифицира договора със Съединените щати, с който България
Коментари Харесай

Любо Огнянов: Сделката за F-16 свали маските на партньорите на ГЕРБ

Вчера Народното събрание ратифицира контракта със Съединените щати, с който България ще купи 8 изтребителя F-16 блок 70 за близо 2 милиарда и 200 милиона лв.. Сухите числа – 123 депутати утвърдиха договорката, 78 бяха „ против”, а двама се въздържаха. Горе-долу толкоз е ръководещото болшинство на обединението сред ГЕРБ и Обединените патриоти. Това, което обаче наднича зад цифрите е кой по какъв начин гласоподава. Една остаряла мъдрост споделя, че човек би трябвало да държи приятелите си близо, а враговете още по-близо.

Това написа журналистът, анализатор и водещ Любо Огнянов във "Фейсбук ".

"В днешния български политически пасианс би трябвало да си минимум учен, с цел да схванеш кои са приятелите и кои съперниците. За следващ път „ Обединените патриоти” демонстрираха, че освен не са обединени, а и гледат в напълно разнообразни направления. Преди няколко месеца водачът на НФСБ Валери Симеонов посещаваше Украйна, заявяваше поддръжка за украинската православна черква т.е. намерено заемаше антируски позиции.

Обратно, Атака от години обявява тесните си контакти с избрани среди в Москва, даже съветски депутати участваха в техни манифестации. Валери Симеонов и Волен Сидеров не крият комплицираните усеща между тях, връх на които стана детронирането на водача на Атака от председателското място на групата на патриотите. Но фамилните кавги в тройката патриоти от дълго време потвърждават максимата „ двама са малко, трима са прекомерно много”. Вчера водачът на НФСБ гласоподава срещу договорката с F-16 като съпостави своите сътрудници Красимир Каракачанов и икономическия министър Емил Караниколов с Гаврош и Козет от „ Клетниците” на Виктор Юго. Възелът на прочувствените несъответствия измежду патриотите се завързва още повече заради обстоятелството, че Емил Караниколов, един от радетелите на договорката с F-16, е министър от квотата на Атака.

И с цел да се объркате напълно, да загатна и един от контрааргументите на Валери Симеонов, който предложи вместо самолети, да имаме ракетни бази. Това е една от най-честите опорки, срещани и в обществените мрежи. Опорка, присъща за оцветени партийно тролове, които изясняват, че F-16 е аероплан на 45 години, че огромна част от тях са изпопадали в механически повреди. Пренебрегвайки фактът, че този аероплан, който България ще купи, е чисто нова трансформация с радар, който се употребява в надалеч по-скъпата версия F-35, че има системи за сигурност на водача, които се ползват за първи път в този модел на F-16. Същите тези тролове обичат да изясняват, че на нас авиация не ни би трябвало, стига да си вземем ракетни комплекси. Разбира се, познайте първото предложение. Ами съветските С-400.

Интересно, в случай че попитаме Валери Симеонов или другите кръжащи към ГЕРБ сътрудници и кандидат-партньори какви ракети би трябвало да купим какъв ли би бил техният отговор? Какви са обстоятелствата. ГЕРБ получи поддръжка в залата единствено от един от съдружните си сътрудници - Вътрешна македонска революционна организация. Словоохотливият Веселин Марешки, който втора година чака своя час, с цел да предложи 12-си депутати като заместители на някои от разединените патриоти, също не поддържа договорката. За Атака и Българска социалистическа партия гласът „ против” беше по-скоро причинност в сравнение с изненада. Представителите им обаче по този начин и не проумяха, че криейки се зад буквоедски причини за процедури и критерии, слагат под подозрение суверенитета на родното ни небе. Аз хиляди пъти ще предпочета там да има български водачи, които да ръководят български самолети. Не турски, не гръцки, не полски, не румънски. Български. Какво обаче се оказа? Че договорката за F-16 мина с помощта на гласовете на Движение за права и свободи. Така оказва се че придвижването е поръчител за геополитическата ориентировка на България към Европейския съюз и НАТО. Алтернативата - Българска социалистическа партия, Националния фронт за избавление на България, Атака и Воля.

Чудя се каква ли е дефиницията на премиера Бойко Борисов на онази максима – „ Дръж приятелите си близко, съперниците още по-близо”. Дали не е време сътрудниците още веднъж да дефинират що е то съдружно ръководство? Защото, с цел да бъдеш във властта не значи единствено да се возиш в лъскавите лимузини, да реанимираш политическото си наличие ритайки по кокалчетата колегата си или да даваш личните си министри на прокурор.

Трябва и да подкрепяш решенията на обединението. Пък в случай че не искаш – да си пробваш още веднъж шанса на избори и да стискаш палци, че някак си %, % и половина при последния напор ще набъбнат, с цел да прескочиш бариерата. И още веднъж ще се разхождаш гордо по алените килими в Народното събрание. Колкото по-бързо, толкоз по-добре. За да не се превърнем най-после всички в герои на „ Клетниците”.

Защото там Гаврош умира на барикадата. А и да не забравяме, че след Френската гражданска война на власт идва императора ", написа още Огнянов.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР