Вчера Окръжният съд в Монтана е признал за виновен бившият

...
Вчера Окръжният съд в Монтана е признал за виновен бившият
Коментари Харесай

Осъдиха бивш директор на ОД Земеделие във Видин за престъпления по служба

Вчера Окръжният съд в Монтана е признал за отговорен някогашният шеф на Областна дирекция „ Земеделие “ във Видин Николай Тодоров, упрекнат за закононарушение по работа.
Подсъдимият бил назначен на управителната служба през януари 2002 година Той имал пълномощия да управлява, управлява, координира и регистрира активността на дирекцията, да подкрепя и насочва активността на локалните аграрни служби и поземлените комисии, включително да организира държавната земеделска политика във Видин. През ноември 2009 година служебното му правно отношение било прекъснато със заповед на тогавашния министър на Министерство на земеделието и храните.
В качеството му на шеф на ОДЗ – Видин подсъдимият Тодоров отговарял за организирането и провеждането на търгове за отдаване чартърен на земи от Държавния аграрен фонд, търгове за продажба на негодните за земеделско прилагане и неподлежащи на възобновяване земи в стопанските дворове на организациите и на продажбата на земи и гори на притежатели на поименни компенсационни бонове. В длъжностната му характерност било категорично записано, че пълномощието да подписва контракти за продажба и подмяна на земи от ДПФ се упражнява след издаване на заповед на министъра на земеделието.
Въпреки строго написаните в нормативните актове и в длъжностната му характерност правила, подсъдимият Тодоров без предхождаща заповед на министъра на Министерство на земеделието и храните сключил с подставено лице - Л.А., в качеството й на покупател, четири контракта за покупко-продажба на земя, представляваща частна държавна благосъстоятелност, частна общинска благосъстоятелност и обществена общинска благосъстоятелност. Въпросните контракти били подписани с лице, което не отговаряло на условията за покупката по реда на член 27, алинея 6 от ЗСПЗЗ, както и в несъгласие със законовата процедура и на занижени цени. Общо за четирите контракта разликата сред цената по договорите (333 375 лева) и цената, избрана според нормативните актове (2 329 031 лева), е в размер на 1 995 656 лв..
В напълно къси периоди собствеността на закупените земи била трансферирана на С.С. (синът на подставеното лице) и неговите синове, както и на сдружението „ Фотоволтаични системи – България “ ЕАД, чийто изпълнителен шеф по това време е самият С.С. Освен на „ ФВС – България “ ЕАД, закупените посредством подставеното лице - Л.П. недвижими парцели, били трансферирани нотариално и на редица други субекти.
Покупката на парцелите посредством подставеното лице била добре премислена и авансово планувана, създадена и поредно осъществена скица за извличане на големи облаги, учредени на първичното нелегално придобиване на земи против оскъдни инвестиции.
Придобиването на парцелите, прехвърлянето им посредством нотариални покупко-продажби на трети лица, апортирането им в търговски сдружения, което усилва капитала им, води до опцията да бъдат преференциално продадени. От друга страна – да послужат като залог на цялото дружество като поръчителство за банкови заеми. Впоследствие върху някои от тях били построени и пуснати в употреба фотоволтаични централи, облагите от които, посредством преференциални цени, се подсигуряват от страната.
В хода на досъдебното произвеждане по делото е било открито, че брачната половинка на подсъдимия Тодоров през 2007 година, в качеството й на физическо лице, е получила паричен заем в размер на 1 579 500 лв. от сдружение, ръководено от лица, свързани със С.С.
С дейностите си подсъдимият Тодоров превишил властта си като упражнил непознати господарски пълномощия със специфична цел – набиране на имотна полза за сина на подставеното лице. В резултат на осъщественото от него закононарушение били породени обилни нездравословни последствия от веществен темперамент за страната в лицето на Министерство на земеделието и храните, общините Димово, Ружинци, Бойница и Брегово.
С постановената неоправдателна присъда на Николай Тодоров е наложено наказване „ отнемане от независимост “ за период от четири години при първичен „ общ “ режим на изтърпяване, санкция в размер на 5 000 лв., както и отнемане от право да заема служба в държавна или общинска организация за период от четири години.
Присъдата предстои на обжалване и митинг пред Софийския апелативен съд в законоустановения период.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР