Вчера няколко десетки души са хвърляли камъни по джамии и

...
Вчера няколко десетки души са хвърляли камъни по джамии и
Коментари Харесай

Шри Ланка временно блокира социалните мрежи

Вчера няколко десетки души са хвърляли камъни по джамии и магазини, благосъстоятелност на мюсюлмани
Шри Ланка краткотрайно блокира достъпа до обществени мрежи и чат приложения, в това число Фейсбук и WhatsApp. Причината за това са офанзиви в джамии и търговски обекти на мюсюлмани в отговор на кървавите терористични набези против църкви точно на Великден.
" Социалните медии бяха блокирани като краткотрайна мярка за запазването на мира в страната ", съобщи генералният шеф на държавния информативен департамент на страната Налака Калувева, представен от Sbs. 
В формалният си профил в Twitter водещият мобилен оператор в Шри Ланка Dialog уточни, че е получил указания да блокира още приложенията Viber, IMO, Snapchat, Instagram и YouTube. Блокирането на мрежите ще продължи до нови нареждания на ръководещите.
Вчера, неделя, няколко дузина души са хвърляли камъни по джамии и магазини, благосъстоятелност на мюсюлмани. Мъж пък е бил пребит в град Чилау, в който доминира повече християнско население. До побоя се е стигнало след спор, който почнал във Фейсбук.
Властите оповестяват, че са арестували създателя на поста в обществената мрежа. Става въпрос за 38-годишен мъж с име Абдул Хамид Мохамед Хасмар. Той написал в профила си в мрежата " 1 day u will cry " ( " някой ден ще плачете " ), което е възприето от локалните като опасност за принуждение.
По-късно нощес и рано сутринта през днешния ден органите на реда са задържали група от мъже в област Курунегала, за които се твърди, че са атакували търговски обекти, благосъстоятелност на мюсюлмани, написа Reuters, базирайки се на лични източници в полицията.
Говорителят на полицията Сумит Атапату е декларирал, че хората в най-вече будистката провинция са поискали арестуваните да бъдат освободени.
" За да се управлява обстановката, през нощта е бил натрапен полицейски час ", добави шефът на полицията.
По данни на Мюсюлманския съвет на Шри Ланка няколко джамии и домове на мюсюлмани са били обект на офанзива в региона. Не се показват детайлности.
Това са най-големите набези в страната, след кървавите атентати в църкви и хотели, при които починаха повече от 250 души.
След случилото се мюсюлмански групи в страната разкриват, че са получавали многочислени закани и тормоз.
Други хора в страната пък упрекват държавното управление, че не е съумяло да се оправи и да предприеме дейности против поредните предизвестия за заплаха от сходни набези. /news.bg
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР