Вчера Националната референтна лаборатория към Центъра е доказала в четири

...
Вчера Националната референтна лаборатория към Центъра е доказала в четири
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Нов вирус засягащ нервната система

Вчера Националната референтна лаборатория към Центъра е потвърдила в четири проби от област Сливен нов вариант на вирус от група Б - " Виктория ". От към 300 проби, които са изследвани, 100 са позитивни, т.е. 1/3, което приказва за вирусно епидемиологично разпространяване на вируса. Това съобщи пред Българска национална телевизия проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания и народен съветник по микробиология към Министерството на здравеопазването.

" 84% са група Б, което малко ни изненадва, тъй като е висок %. Те всичките, с изключение на 4 варианта, са " Ямагата ", за който е приложена ваксина. 12 варианта са група А - по този начин наречения " Мичиган " и варианта, които циркулира в Европа ", съобщи той.

" Щам " Виктория " се е популяризирал единствено в Сливен. Интересното е, че при него се появява засягане на централната нервна система като затруднение. За страдание през вчерашния ден в един крайдунавски град е умрял 71-годишен човек ", изясни Кантарджиев.

" В момента най-вече се изолира " Ямагата ", само че надали той ще остане преобладаващ до края на епидемията ", счита професора.

Области със повишени данни за болести - София, Пловдив, Благоевград, Сливен и Бургас. Там би трябвало да се наблюдават деликатно инструкциите на Центъра по заразни и паразитни заболявания, сподели Кантарджиев.

По думите му би трябвало деликатно да се следи бурното начало на грипа, да не се подценяват признаците и да се търси здравна помощ. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР