Вчера Министерството на земеделието, храните и горите обяви, че започва

...
Вчера Министерството на земеделието, храните и горите обяви, че започва
Коментари Харесай

Правителството отново дава държавна помощ за заменките, смятат природозащитници

Вчера Министерството на земеделието, храните и горите разгласи, че стартира възобновяване на надвзетите суми от бенефициенти, получили държавна помощ за горски заменки в размер на 80 млн лв.. Новината бе предстояща от 2014 година насам, когато Европейската комисия разгласи за противозаконна схемата за заместване на горски парцели навътре в страната с приморски територии без пазарна оценка.

В обществените мрежи към този момент се изричат мнения на природозащитници (виж да вземем за пример тук) за това, че 80 млн. лв. са мощно занижена оценка, на фона на записаните от Европейска комисия като противозаконни 132 горски заменки. В това число, открито от европейската наказателна процедура за горите, не влизат заменките на аграрни земи, в които бяха включени и плажове и дюни, като да вземем за пример предпазените Камчийски пясъци.

За " Дневник " Тома Белев, ръководител на управителния съвет на Асоциацията на парковете в България, а сега и общински консултант в София от " Демократична България ", обясни, че мащабите на противоречие в формалната оценка на цената на загубите за страната е от стотици милиони левове. Той даде за образец заменка от 2007 година за 13.7 млн лв. на скали и степи на север от Балчик против гори в Ловешко. До 2009 година същите парцели на морския бряг са ипотекирани за 152 млн. лв.. Или, единствено в този случай дългът към страната е 138.3 млн. лв..

Как се вършат оценките

От текста на решението на Еврокомисията от 2014 година станаха известни предишни дейности на държавното управление, свързани с отбягване на наказателната процедура и следствие на скандалните покупко-продажби по подмяна, предмет на процедурата, осъществени в интервала 2007-2009 година Очевидно на 21 януари 2014 година кабинетът на Орешарски е изпратил към Еврокомисията таблица с изказвания за оценки на сменените горски парцели все още на покупко-продажбите по подмяна, показани като пазарни стойности (писмо реф. № 2014/032997). От документа се вижда, че оценките са служебни, т.е. те са осъществени от чиновници на Министерството на земеделието. Остана отворен въпросът дали оценката на парцелите е осъществена съгласно европейското законодателство в региона на държавната помощ, изискващо изчисляването на нейната стойност да се прави съгласно пазарни критерии, както и в осъществяване на предходното решение на Европейска комисия от 29.6.2011 год. (публикувано в формалния вестник на 16.9.2011 г.).

След няколко опита за осъществяване на оценките по пазарен принцип посредством социална поръчка на реализатор, за реализатор на оценките е определена компания " Агролеспроект ". Тя обаче съставлява 100% благосъстоятелност на поръчителя - Министерството на земеделието, храните и горите - което хвърля подозрения върху методиките и обективността на финалната мощно занижена оценка на държавната помощ, раздадена от ведомството.

Според природозащитници, методиката за осъществяване на пазарна оценка на парцелите, която е включена в документите за публичната поръчка като наложителна за изпълнителя, буди основателни подозрения за обективността и пазарното сходство на оценяването. Методиката изключва пазарните аналози и вместо това разчита на административно заложени логаритми и коефициенти, което води до резултат, доста покрай проблематичните и опорочени административни оценки, по които са осъществени самите непозволени размени на гори в интервала 2007-2009 година

Колко са в действителност заменките

Освен методиката на оценките, рецензии към държавното управление се изричат и във връзка оповестения брой заменки, от които ще се изисква получателите да върнат пари на страната. с Решение на Европейска комисия от 5.09.2014 година като непозволена държавна стойност са оповестени 132 разпоредителни покупко-продажби за подмяна на частни и държавни горски имоти през интервала 2007 – 2009 година Във вчерашното прессъобщение министерството обаче афишира, че ще изиска назад дадената държавна помощ за единствено 103 бенефициенти за покупко-продажби през 2007-2009 година (виж листата тук).

Правителството все още няма желание да изиска връщане на пари и за горските заменки, открити за интервала 2003 - 2006 година, които са спомагателни 60 случая на противозаконна държавна помощ.

Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (164)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР