Вчера медиите публикуваха много и различни резултати от последните предизборни

...
Вчера медиите публикуваха много и различни резултати от последните предизборни
Коментари Харесай

Не вярвайте на прогнози, а гласувайте както сте решили

Вчера медиите разгласиха доста и разнообразни резултати от последните предизборни социологически сондажи. По този мотив желая да напомня какви бяха резултатите от последните социологически сондажи преди евровота през 2014 година.

И по този начин: през 2014 година най-съществени разминавания с изборния резултат има в прогнозите за десните партии и обединения - ГЕРБ и Реформаторския блок. От 6 организации, създали прогнози в навечерието на изборите, 3 (АФИС, ИМП и МЕДИАНА) предвиждат загуба на ГЕРБ, 1 (ГАЛЪП) предвижда еднакъв резултат сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия и 2 (ЕКЗАКТА и АЛФА РИСЪРЧ) предвиждат победа на ГЕРБ надлежно с 4,5% и 3,7% разлика пред Българска социалистическа партия. Средният резултат, плануван за ГЕРБ от шестте организации, беше 22%. В реалност на изборите ГЕРБ получи 30,8% от гласовете и завоюва изборите с 11,5% пред Българска социалистическа партия (тогава Коалиция за България).

За Реформаторския блок: 4 организации (АФИС, ИМП, МЕДИАНА и ГАЛЪП) предвидиха, че Реформаторският блок няма шансове да прескочи бариерата от 5,88% и да получи евродепутатски мандат, а 2 организации (ЕКЗАКТА и АЛФА РИСЪРЧ) допускаха, че това е допустимо, без да са сигурни, че ще се случи. Средният резултат, плануван за Реформаторския блок от шестте организации, беше 4,3%. В реалност на изборите Реформаторският блок получи 6,5% от гласовете и беше покрай това да завоюва и втори евромандат.

Пиша това не толкоз с цел да подчертая разминаванията сред тези прогнози и изборните резултати, а тъй като мисля, че хората би трябвало да гласоподават съгласно личните си желания, без да се въздействат от това кой какво планува за партията или обединението, която са избрали. Още повече, че вчерашните прогнози за възможностите на десните партии и обединения - ГЕРБ и Демократична България - са доста сходни с тези от 2014 година.

Б. ред . - Мнението на социолога Цветозар Томов е от профила му във фейсбук.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР