Вчера мафията си изпусна нервите и се освети доста неприятно.Нe

...
Вчера мафията си изпусна нервите и се освети доста неприятно.Нe
Коментари Харесай

Мафията си изпусна нервите

Вчера мафията си изпусна нервите и се освети много неприятно.

Нe става дума за болшинството във Висшия правосъден съвет (ВСС), то е единствено реализатор. Както успешно споделя Тео Ушев за обстановката в България пред " Клуб Z ": политическият театър е на плейбек, тези на сцената единствено си отварят устата.

Така че изпълнителите, които имаха за задача да изпълнят бързо поръчка, станаха нервни и припряни и с държанието си издадоха нетърпението на поръчителите.

Какво видяхме на сцената на Висш съдебен съвет? Синтетично изкуство – солистите, кордебалетът, суфльорите, сценографите бяха в синхрон. Мнозинството даде всичко от себе си на дебатите и повторното гласоподаване на претендента Иван Гешев за основен прокурор. Публиката се впечатли от прелестното партийно заседание, от безпогрешния приятелски съд против малцинството, от изключителното поддържане на " правата линия ". След 30 години се бяхме затъжили за тези носталгични неща от младостта ни, които демокрацията ни " лиши ".

Заседанието на Висш съдебен съвет стартира прибързано, тъй като началник диригентът – основният прокурор Сотир Цацаров, още преди седмица разгласи, че след ветото на президента претендентът просто ще бъде прегласуван. Така парира всяка опция някой от болшинството във висшия кадрови орган на правосъдната власт

да си разреши да упражни мисловна активност върху забележката на Румен Радев,

че изборът на Гешев поражда единствено подозрения, че няма никаква състезателност и че претендентът не се употребява с публично доверие. А конферансието Данаил Кирилов се разбърза да прокара двете точки от дневния ред до степен, че разгласи режим на гласоподаване за или срещу Гешев, без да даде думата за изявления, та се наложи неговите сподвижници да го поправят, че е редно да им даде думата. И гласуването спря.

Опитът за диспути по процедурата и качествата на претендента провокира злостен отпор. Средностатистическият фен, който не следи излъчванията от нормалните съвещания на Висш съдебен съвет, остана покъртен от тона, нападките и неналичието на колегиалност, на които са изложени броящите се на пръстите на едната ръка членове на съвета, които търсят отговори и не работят под строй. Водещият Данаил Кирилов влезе в тона на чакащия в коридорите претендент Гешев и взе на мушката си две от трите настойчиво питащи дами от Висш съдебен съвет.

Мачкането на дами тези дни е всеобщ спорт във властта,

без значение дали става дума за дипломат на Съединени американски щати или за дългогодишни висши съдии, превъзхождащи по престиж, сан, опит и ценз мачкащите ги мачовци. Махленският език и грубостите по отношение на Олга Керелска и Атанаска Дишева, както и някои реплики към Цветинка Пашкунова, издадоха голямото напрежение, насъбрано около злощастната кандидатура за основен прокурор. Кирилов им даваше думата след иронични намеци по техен адрес, прекъсваше ги, правеше им забележки защо могат да приказват и защо – не. Тонът му загрубя, откакто Керелска разгласи изключителното си терзание от думите на основния прокурор на предходното съвещание, че изборът на правосъдните началници се прави " в две други здания ", както и от репликата на Боян Магдалинчев, представляващ Висш съдебен съвет, че някогашният му сътрудник Румен Ненков споделил, че няма подозрение, че политическата власт има присъединяване.

Искането на Керелска Цацаров и Магдалинчев да обяснят думите си провокира мощно нервно напрежение у тях и у Кирилов. Но не за изясняване на скандалния факт, а за прикриването му. Министърът на правораздаването е подложен да управлява съвещанията на пленума на Висш съдебен съвет, с цел да има непрекъсната сензитивност към работата и проблемите на звената от правосъдната власт и да подчертава върху значимите въпроси. Но какво от това?

Мнозинството от съдии, прокурори и следователи по никакъв начин не се трогна. Дори последваха обети от няколко души, че никой политик не им бил влиял. Зависимостите прочее се издават от праволинейността, а деклариращите се клеха единствено, че не се били срещали с политици.

За финия (и не толкоз фин) длъжностен напън неслучайно не стана дума .

За опасността да станат " прелестни общински съветници " – също. Такава " смешка " беше подметната от бъдещия основен прокурор в коридорите към Атанаска Дишева – влиятелен арбитър, излъчена от сътрудниците си за член на Висш съдебен съвет. Огласеният от нея срамен факт би трябвало да е смразил болшинството на Висш съдебен съвет тъкмо преди прегласуването. Защото никой не обели и дума за това, че е неприемлив напън. Всички си спомниха, че общински консултант стана Методи Лалов – областен арбитър до неотдавна, напуснал наскърбен, мачкан от същия този Висш съдебен съвет, изключително след признанието му, че персонално Делян Пеевски го е оглеждал, преди да бъде определен за ръководител на Софийския областен съд. Никой внимателен магистрат не би се сложил на мястото му. С изключение на шепата смелчаци, малцинство във Висш съдебен съвет.

Тонът на Гешев прочее бе заложен от ментора му Цацаров: " Знам доста и помня доста. Това не е опасност ", обрна се той към ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Така в добре почнал, само че за жал останал незавършен, разговор публиката чу, че Цацаров е ходил два пъти да кани Панов да се кандидатира за ръководител на съда. След това обаче изборът му, както и на всички останали ръководители, в това число на Цацаров и Гешев, даже и на шефа на Върховния административен съд Георги Чолаков, се е решил " в две други здания ", като Висшият правосъден съвет не е сред тях. Така ни увери основният прокурор, а той в действителност знае доста и няма причина да не му имаме вяра.

" Не не си подготвен! ", изпусна се Цацаров към Лозан Панов, който разгласи, че е подготвен да разисква двете здания и избора си. След този застрашителен разговор не можем да чакаме участниците в назначението на претендента за най-безнаказания пост в страната да проявят воля, храброст и безразсъдство. Всички те имат фамилии, кариера и път в живота, пресякъл се заради избрани условия с този на мафията. Какво да изберат?

Така разбрахме неуместните възгледи на болшинството във Висш съдебен съвет:

1. То счита, че е провело избор единствено тъй като два дни са текли разногласия в конферентната му зала

2 . За него конституцията не значи доста, а Етичния кодекс на магистратите – нищо

3. Мнозинството във Висш съдебен съвет е готово да се разправя с сътрудниците си, които са неуместни на другите управляващи

4. То счита за обикновено основният прокурор да не зачита презумпцията за непорочност и разделянето на управляващите

5. Висш съдебен съвет счита гражданските организации за грантаджии и зложелател – по този начин му подсказа и основният прокурор

6. Мнозинството счита, че

основният прокурор има право да заплашва самостоятелни издатели от тв екрана и на частни срещи в ЦУМ

7. Мнозинството е на мнение, че издателите, които пропагандират властта, могат да бъдат спасявани с " чадър " от каузи като това за източването на КТБ.

Списъкът може да бъде удължен още. Затова последно: 20 души във Висш съдебен съвет считат за законно да бъде заплашван и президентът на републиката с подканяне да подпише бързо-бързо указа на новоизбрания " от 3 до 7 дни ". Та да може напускащият основен прокурор да не изпусне процедурата за началник на антикорупционната комисия.

Висш съдебен съвет е наслада...

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборът на нов основен прокурор (188)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР