Вчера КСНС излезе с единна позиция за деескалация на напрежението

...
Вчера КСНС излезе с единна позиция за деескалация на напрежението
Коментари Харесай

Експерти: На този етап война между САЩ и Иран няма да има

Вчера КСНС излезе с единна позиция за деескалация на напрежението в Близкия изток и споразумяване на рецесията с дипломатически средства. Заседанието беше свикано от президента поради напрежението сред Съединените щати и Иран. Ще има ли ескалация на спора и по какъв начин се стигна до него - в Сутрешния блок разясняват шефът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева и шефът на Института за стопанска система и интернационалните връзки Любомир Кючуков.

Според Весела Чернева, на този стадий няма да има ескалация на спора. " Слава богу, това някакси не зависи от нас. Иран и Съединени американски щати към този момент като че ли са изчерпали интензивността на своето недоразумение, макар че американският Конгрес е дал своя вот тази нощ специфична резолюция, забраняваща на Тръмп да стартира военни дейности без разрешението на Конгреса, т.е. има още една защитна бариера пред това тази ескалация да се трансформира във боен спор ", сподели тя.

Любомир Кючуков също е на мнение, че война сред Съединени американски щати и Иран към този момент няма да има.
Любомир Кючуков, шеф на Института за стопанска система и интернационалните връзки: Големият проблем обаче е, че се размиват границите на допустимото и вероятното, когато става дума за военни дейности и военните дейности се трансфораха в всекидневие. Рискът от боен спор продължава да съществува и войната стартира да се употребява от ден на ден и във вътрешнополитически проект като инструмент за консолидация и така нататък За страдание това, което следим през последните години е, че има съществено размиване на интернационалното право и понижаване на ролята на интернационалните институции. Всичко, което се случва, е отвън системата на Организация на обединените нации без глобите на Съвета за сигурност и, въпреки това, правилото за националният суверенитет стартира да се нарушава все по-често.
" Европейски Съюз е онази сума от ползите на страните членки, която е повече от нейните елементи. Той би трябвало да е в положение да предлага решения, които да оферират и на дребните страни да вземат участие във взимането на решения и изобщо да прави гласа на 28-те чут, по тази причина тази среща, която ще се организира през днешния ден на външните министри е значима ", добави Весела Чернева. Тя допусна, че три съществени детайла ще бъдат във фокуса на тази среща: иранската стратегия, доколко Европа може да подкрепи битката против " Ислямска страна " най-много в Ирак, и за сваления украински аероплан.

" Когато Европейски Съюз насочи принцип за деескалация, безадресен принцип, това значи безмълвно противоречие с дейности на главния сътрудник, в съответния случай със Съединени американски щати, разяснява Любомир Кючуков. Според него Европейски Съюз би трябвало да избира сред трансатлантическата си преданост и личните си ползи. " Той губи най-малко в два проекта. В доста случаи Европейски Съюз не желае да заема позиции по отношение на Съединени американски щати, и на второ място той губи като директен резултат събитията - бежанска вълна, повишаване на рисковете за сигурност и т.н ", добави шефът на Института за стопанска система и сигурност.
Още по тематиката Напрежение в Близкия изток
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР