Вчера компетентните органи разпоредиха спирането на мощностите на ТЕЦ Брикел“.

...
Вчера компетентните органи разпоредиха спирането на мощностите на ТЕЦ Брикел“.
Коментари Харесай

ТЕЦ „Брикел“: Спазваме стриктно правилата, проверяват ни непрекъснато

Вчера способените органи разпоредиха прекъсването на мощностите на Топлоелектрическа централа „ Брикел “. Причината, съгласно известие на екоминистерството, бе в изгарянето на биомаса в котлите, каквото не е разрешено съгласно комплексното позволение на централата. От там обаче показват противоречие с претекстовете на Министерство на околната среда и водите. В тази връзка от ТЕЦ-а излязоха с позиция по случая. Ето я и нея:

 

В Топлоелектрическа централа „ Брикел “ ни бе наложена насилствена административна мярка от РИОСВ-Стара Загора за прекъсване употребата на инсталацията. В претекстовете си Регионална инспекция за опазване на околната среда Стара Загора показват, че са разкрили несъблюдение на изискванията, постановени в нашето позволение. Никога не сме пречили на контролните органи да ревизират нашата активност и да установяват дали работим в сходство със закона или не.

В рамките на последните две години броят на инспекциите, които са ни осъществени, е трицифрено число. Лабораториите към Изпълнителната организация по околна среда са идвали в централата неведнъж, като последните измервания са направени в границите на август месец в наличие на контролните органи.

Смятаме, че от позиция на съблюдаване на екологичните условия, сме едно от най-проверяваните предприятия в страната. Искаме дебело да подчертаем, че при всяко едно премерване на лаборатория не са установени превишения на допустимите стойности, в това число и на последните две осъществени през август месец.

В този миг считаме, че сме попаднали в предизборната акция на избрана политическа група, която желае да покаже, че може да размаха пръст на друга политическа група, употребявайки нас.

Смятаме, че е демонстрация на неприятно схващане от политиците ни на това, какво съставлява демокрацията, откакто вършат акцията си по подобен метод.

Обвинени сме в това, че изплозваме биомаса като част от нашето гориво. Да, ние не отхвърляме това. Не отхвърляме, че сме оползотворявали биомаса, само че също по този начин желаеме да кажем, че това ние сме докладвали всеки месец, както на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Стара Загора, по този начин и на Министерство на околната среда и водите. За подобен вид нарушаване следва да бъдат подхванати ограничения от вида административна санкция/глоба и на сдружението да бъде направено наставление да се прекратят тези действия. При не съблюдаване от оператора, то тогава би трябвало да бъде наложена насилствена мярка. Брикел не е получавал подобен вид наставление.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР