Вчера китайският премиер Ли Къцян проведе телефонен разговор с председателя

...
Вчера китайският премиер Ли Къцян проведе телефонен разговор с председателя
Коментари Харесай

Юнкер и Ли Къцян обсъдиха по телефона сътрудничеството между Китай и ЕС

Вчера китайският министър председател Ли Къцян организира телефонен диалог с ръководителя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, предава bulgarian.cri.cn.

По време на него Ли Къцян е показал, че сега обстановката в света е комплицирана, поради мощните трендове към унилатерализъм и протекционизъм. Като две от най-големите и значими общности в света, Китай и Европейски Съюз би трябвало да разширят съдействието, за задълбочаване на общите ползи и справяне с провокациите. Пекин чака на идната среща на върха „ Китай – Европейски Съюз " да бъдат обменени отзиви по развиване на двустранните връзки, интернационалните и районни въпроси от съвместен интерес.

В коментар за откриващата се на 7-и в София 7-ма среща на държавните ръководители на Китай и страните от Централна и Източна Европа, Ли Къцян посочи, че Пекин поддържа твърдо европейската интеграция и би желал да види обединен, постоянен и преуспяващ Европейски съюз. Форматът „ 16+1 " е отворена, транспарантна и приобщаваща платформа за съдействие и е значима част и потребно допълнение на връзките сред Китай и Европейски Съюз. Китай приветства европейски компании от всички страни да вземат участие във формата.

Жан-Клод Юнкер уточни, че страните от Европейски Съюз са единни за нуждата да организират многостранна политика. Европейски Съюз чака, дружно с Китай, да насочи сигнал в поддръжка на мултилатерализма и свободната търговия, както и да се засилят консултациите по контракта за взаимни вложения, климатичните промени и съдействието в гражданската авиация. Позицията на Брюксел към формата „ 16+1 " е отворена, акцентира ръководителят на Еврокомисията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР