Вчера изтече срокът, в който граждани и организации могат да

...
Вчера изтече срокът, в който граждани и организации могат да
Коментари Харесай

Карлос Контрера с предложения за плана за Борисовата градина

Вчера изтече срокът, в който жители и организации могат да вършат оферти и възражения по отношение на показания план за обстоен организационен проект на Парк „ Борисова градина “. На 5-и юни се организира публично разискване, а до през вчерашния ден администрацията приемаше оферти и възражения.

Внесох предложение за промени в първичния план, с цел да бъде спазен срокът. В него упорствам паркингът дружно със седмичният пазар за спортни артикули, който е ситуиран сред Националния стадион „ Васил Левски “ и метростанция „ Васил Левски “ да бъде непокътнат. Съгласно оферти план те се отстраняват. В същото време има настоящо решение на СОС и издадена от основния проектант на столицата скица за паркоместата. Премахването на паркинга ще затрудни трафика, защото паркиращите коли оттова ще се насочат към прилежащи улици, както и обслужването на спортните уреди в зоната, в това число на представителите на спортните федерации, изяснява столичният общински консултант от Вътрешна македонска революционна организация Карлос Контрера.

Отделно от това той упорства да се отстранен два рестриктивни текста, които блокират модернизацията на спортната инфраструктура. Единият текст визира стадион „ Българска войска “. В записа се планува реорганизация в стеснен вид, което би попречило на привеждането на държавното оборудване в актуалните правила. Вместо това предлага да се допусне реорганизация или създаване на ново оборудване в границите на сегашната застроена повърхност без да се излиза от границите на съществуващото строително леке. Вторият текст, който Контрера упорства да отпадне напълно, е т. 11 в Приложение 3 към член 29 от Специфичните правила и нормативи (СПН), засягаща зоната на спортните уреди към проекта. Тази точка гласи, че  при „ потвърдена неспособност на обект да извършва главното си предопределение, или в случай че съществуването му е безпричинно “ той се придава към парковата среда. Текстът е еластичен, неразбираем и надалеч от правни дефиниции. Създава се опция за един необятен волунтаризъм, който може да засегне съществени публични обекти – стадионите, тенис кортовете, паркингите, та даже и детски площадки. Този текст е основан, с цел да се употребява за изнудване след време. Разтегливото му пояснение с огромна доза възможност ще докара до исблъсъци, което значи административни и правосъдни саги. Т.е. обезсмисля се главната концепция на проекта – да вкара ред и неоспоримост в връзките, разяснява съветникът от Вътрешна македонска революционна организация.

Срокът, който беше даден за оферти, е прекомерно къс. Обемната графична част и множеството характерни условия в текстовата част допускат един много по-дълъг период. Затова и преди две седмици Карлос Контрера прикани да бъде продължен най-малко до септември, с цел да се прегледат деликатно обособените елементи на проекта. Краткият период допуска и компликация във формулирането на възраженията, предложенията и претекстовете към тях. Той още веднъж приканва да не се бърза с второто публично разискване (насрочено за 26-и юни).

Отделно от това доста въпроси към момента остават неизяснени. Например задоволителен ли е броят на детските площадки, които се плануват? Според Контрера не е. Атракционното влакче, което се планува, с каква концепция, по какъв начин ще действа и кой ще го оперира поради другата благосъстоятелност – държавна и общинска? Има и такива прозаични въпроси от вида належащо ли е да предвиждаме и залесяване с типа „ топола “? Като човек с алергия, мен извънредно ме вълнува този въпрос. Друг монотонен въпрос е за достъпа до Националния тенис център. Признавам си, че просто времето не ми стига да огледам детайлно плана. Плашещо е, че досега специалистите от разнообразни области към момента не са дали своите мнения, разкрива той.

Карлос Контрера счита, че връзката сред страната и общината по този въпрос е меко казано неприятна и не би било добре да се стигне до опълчване. От друга страна страната - в лицето на министерството и притежател на много уреди в парка, има своето право до изиска избрани решения.

Проектът има своите положителни попадения, само че страда от доста недостатъци, които в случай че не бъдат отстранени, ще торпилират проекта. На този стадий - с тези постановки, които намерено пречат за модернизцията на спортната инфраструктура, съветниците от Вътрешна македонска революционна организация няма по какъв начин да го подкрепим, заключва общинският консултант Карлос Кантрера.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР