Вчера излезе позицията на Европейската комисия за мониторинга над съдебната

...
Вчера излезе позицията на Европейската комисия за мониторинга над съдебната
Коментари Харесай

Слави Трифонов обвини Екатерина Захариева в лъжа заради доклад на Европейската комисия

Вчера излезе позицията на Европейската комисия за мониторинга над правосъдната система и корупцията в България. И от отчета излиза наяве, че мониторингът над България продължава.
Цитирам буквално: " Тези въпроси са предмет на мониторинг по механизма за съдействие и инспекция. В рамките на този механизъм Комисията продължава да следи правосъдната промяна и битката с корупцията в България . "
С тези фрази Брюксел удостоверява, че въведеният преди 13 години мониторинг продължава да работи, тъй като очевидно България не е изпълнила уловията за промяна на правосъдната система и успеваемост при битката с корупцията.
И през днешния ден сутринта, във фейсбук профила си, външният министър Екатерина Захариева съобщи следното: " Мониторингът на Европейска комисия върху България е вдигнат ", написа телевизионният водещ и предстоящ политик Слави Трифонов на своята страница.
Абе хора, какво става, бе?! Външният ни министър не просто лъже, а напряко.... нямам думи да опиша какво прави. Това е толкоз неуместно, неуместно, даже незаконно, че напряко е сюрреалистично. Европейската комисия декларира, че мониторингът над България не е паднал, а външният министър на България декларира, че е паднал, написа още Трифонов.
И приключва обръщението си с откъс от ария.
“…И какво да ги вършим в този момент тия кавали,
откакто към този момент сме ги избрали? "
Какво написа в отчета
" Комисията следи напредъка на България в правосъдната промяна и битката против корупцията в подтекста на Механизма за съдействие и инспекция. Последният отчет по МСП през октомври 2019 година означи, че напредъкът е задоволителен за осъществяване на уговорките, поети сега на присъединението към Европейски Съюз. България извърши необятна промяна в антикорупционата си правна рамка, само че с цел да завоюва публично доверие, би трябвало да покаже дефинитивни присъди по каузи за корупция по високите етажи на властта. Освен това има прочут брой провокации, изключително в ефикасното наказателно следствие, ребалансирането на натоварването на съдилищата и повишението на успеваемостта на локалните прокуратури. Тези въпроси са под наблюдението на Механизма за съдействие и инспекция ", написа в документа. Изводът е, че " Комисията продължава да следи правосъдната промяна и битката против корупцията в България ".
В отчета за пролетния учебен срок се показва също като тежък минус на страната слабата битка с прането на пари. Един от огромните интернационалните кавги, прочут като " къщата в Барселона ", е обвързван с следствие на испанската прокуратура против премиера Бойко Борисов за пране на пари.
Отделно се показва, че към момента не са подхванати ограничения за понижаване на риска по схемата „ поданство против вложения “ (продажба на паспорти) и се прибавя, че тя е породила опасения от опасности, свързани с изпирането на пари.
В страната са видяни недостатъци, които са присъщи най-вече за страни от Третия свят. Въпреки мощния стопански напредък и рекордно ниско равнище на безработица България постепенно догонва останалите страни-членки и нивата на беднотия и неравноправие в приходите към момента са едни от най-високите, се споделя в отчета. Подчертава се също по този начин, че незадоволителните вложения са спънка за модернизирането на стопанската система. България продължава да бъде измежду страните с огромен % на необслужвани заеми, изключително за нефинансовите предприятия. Достъпът до опазване на здравето е стеснен заради неравномерното систематизиране на оскъдните запаси и слабото покритие на здравното обезпечаване. България продължава да е измежду страните членки с най-многобройни смъртни случаи, които се дължат на замърсяването, се споделя още в документа.
Какво написа Захариева през вчерашния ден
Винаги отвръщам с наслада, когато европейски тематики намират място в българските медии. Тази вечер обаче би трябвало да отбележа, че от време на време интерпретациите на новините от Брюксел не дават отговор на равнището на схващане за Европейски Съюз, до което би трябвало да сме достигнали след 13 години участие.
Ето някои разяснения по една “новина ”:
1. Европейският учебен срок, Механизмът за съдействие и оценка и бъдещият Механизъм за господство на закона са три разнообразни инструмента. Европейският учебен срок е цикъл на съгласуване на икономическите и фискалните политики в Европейски Съюз. Той е част от рамката на Европейския съюз за икономическото ръководство.
2. По отношение на Механизма за съдействие и оценка (МСО), на 22 октомври 2019 година Европейската комисия одобри последния си отчет за стъпките, подхванати от България в осъществяване на поетите от нея задължения в региона на правосъдната промяна, битката против корупцията и проведената престъпност. В него се споделя, че напредъкът на България по линия на МСО е задоволителен за осъществяването на уговорките на страната, поети все още на присъединението ѝ към Европейски Съюз. Констатациите в 18-ия отчет по Механизма за съдействие и оценка сочат, че България е изпълнила всички рекомендации на Европейската комисия и по тази причина тя предлага това да е последният отчет.Тогава ръководителят на Комисията Жан-Клод Юнкер сподели: " В осъществяване на рекомендациите на Комисията, през последните години България реализира впечатляващ прогрес. Предизвикателствата остават, реализирането на нужните промени би трябвало да продължи, само че напредъкът в България към този момент е задоволителен, с цел да се отиде оттатък МСО и към този момент да се приложат новите принадлежности за наблюдаване както на национално, по този начин и на Европейски Съюз ниво ".
3. Бъдещият Механизъм за господство на закона ще следи битката с корупцията, свободата на медиите и правосъдните системи във всички държави-членки. Той към момента следва да бъде основан, въз основа на нова концепция на Европейска комисия, работата по която към момента продължава в Съвета на Европейски Съюз.
4. В резюме: Няма смяна в позицията на Европейската комисия във връзка с осъществяването от страна на България на всички нейни задължения в подтекста на МСО. "
Припомняме, че министърът на правораздаването Данаил Кирилов даже обещаваше да подаде оставка, в случай че МСП не бъде анулиран до предходната есен.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР