Вчера изгледах репортажа с кандидата за кмет на София г-жа

...
Вчера изгледах репортажа с кандидата за кмет на София г-жа
Коментари Харесай

Арх. Игнатов: Само с прилагането на европейските практики можем да решим проблема с управлението на отпадъците на София

Вчера изгледах репортажа с претендента за кмет на София госпожа Мая Манолова от портала на сметището в с. Долни Богров. Съвсем предстоящо за мен, усърдно замитаните до момента проблеми с ръководството на отпадъците на столицата нахлуват в дневния ред на предизборната акция и ще я бележат до последния ѝ ден. Това съобщи в своя позиция претендентът за кмет на София от "Демократична България ", арх. Борислав Игнатов.

Къде е казусът?

"От самото си основаване "Демократична България " се афишира срещу актуалната идея за ръководство на отпадъците на София, в края на която би трябвало да застане скъпо и безсмислено оборудване за изгаряне на така наречен „ РДФ-гориво “. Предупреждавали сме неведнъж, че работата на Завода за механично и биологично отнасяне на отпадъците (ЗМБТ) е белязана от тежка неяснота. Между числата, които откриваме на занемарения му уебсайт, годишните отчети за активността, изпратени в Министерство на околната среда и водите, и отговорите на общината по ЗДОИ - изплуват непрекъснати разминавания в размер на стотици хиляди тонове отпадък, които потъват тук-там като Долни Богров – едно от многото сметища в страната в безконечен развой на „ рекултивация “, които постоянно приключват със „ самозапалване “, отбелязва той.

"Същевременно, заради феномена на общата железна кофа и отсъствието на разделно събиране, създаденото РДФ-гориво в ЗМБТ е с ниски калорични качества, висок % негорими примеси и висока мокрота, което принуждава потребителите му – главно циментовите фабрики, да го смесват с вносни боклуци. Същото чакам да се случи, в случай че изгарянето става в оборудване в София, с което влаковете с бали вносни боклуци ще потеглят и към столицата, по образеца на Гълъбово, Перник и Бобов дол. Гражданите би трябвало да знаят, планът за столичен инсинератор би бил последният в историята структурните фондове на Европейски Съюз, тъй като грантове за изгаряне на боклуци след 2020 година не се плануват. Не е чудно, че планът стои на трупчета в Брюксел от края на предходната година, макар бодряшките пояснения на екипа на госпожа Фандъкова, че утвърждението ще пристигна всеки миг ", разяснява арх. Игнатов.

Какво би трябвало да се направи?

"Проблемът с боклука няма да се реши с референдум, както предлага госпожа Манолова, а с използване на европейските практики за ръководството на отпадъците. Най-големият референдум са самите избори! Докато ГЕРБ, Българска социалистическа партия и другите партии към тях спорят, кой ще изгаря отпадъците най-добре, аз и "Демократична България " представихме в нашата стратегия „ София - чиста и зелена столица “ https://sofia.demokrati.bg/sector/green/, идея учредена на правилата на кръговата стопанска система, разделянето на потоците боклуци, преработване, компостиране и използване на правилото „ замърсителят заплаща “ и определянето на обективна такса боклук за жителите и компаниите. Обявяваме се срещу морално остарелия, неефикасен и несъответен с настоящото екологично законодателство план за столичен инсинератор, който ще добави нов източник на ФПЧ във въздуха на София, както и цялостен букет от други замърсители. В нарушаване на закона, инсинераторът ще изгаря боклуци, от които 55% могат да се рециклират и 20% да се компостират. Това ще направи невероятно достигането на условията, заложените в пакета от ограничения за кръгова стопанска система на Европейски Съюз ", излага тезата си арх. Игнатов.

"Същевременно, планът е стопански неблагоприятен, налива средства в “Топлофикация София” ЕАД - едно сдружение в предфалитно положение, със забележителна задлъжнялост и дългогодишни оперативни загуби. Настояваме още един път, неотложно да бъде прекъсната новата социална поръчка за сметосъбиране, тъй като тя фиксира досегашния неуспех в ръководството на отпадъците за нови 5 години напред, за съвсем 500 милиона. От поръчката ще завоюват единствено другарските кръгове на властта, а жителите получават повече от същото - неприятна услуга, несправедлива такса боклук и корупция. С решението в нашата стратегия излизаме пред гласоподавателите, с цел да желаяме тяхната поддръжка още на 27 октомври, не на бъдещи референдуми. Градове като Любляна съумяха, в този момент е наш ред! ", приключва претендентът за кмет на София.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР