Вчера Гриша Ганчев даде любопитно интервю за предаването “Код Спорт”,

...
Вчера Гриша Ганчев даде любопитно интервю за предаването “Код Спорт”,
Коментари Харесай

От 8:0 срещу ЦСКА до на косъм от служебна титла за Левски - този сезон ли визира Гриша Ганчев?

Вчера Гриша Ганчев даде любопитно изявление за предаването “Код Спорт”, в което изненадващо призна, че като притежател на Литекс е печелил купа по втория метод. Бизнесменът разкри, че това е шампионата, което се взема решение в един мач - този сред Левски и Литекс. Ганчев споделя, че това е сезон 1997/98, само че информация демонстрира, че въпросният дуел е от сезон 1998/99.

Въпросното състезание е едно от най-скандалните в цялата история на “А” група, като ще щрихираме единствено най-любопитното от него.

Това е сезонът, в който Литекс бие ЦСКА с 8:0, а мачът се играе на 29 ноември 1998 година За този дуел не престават да се носят митове и по-конкретно за метода, по който е реализирана гръмката оранжева победа, само че и до през днешния ден няма неопровержими доказателства за нещо неправилно.

Големите разправии обаче занапред предстоят. Битката за купата напролет се обрисува да е сред Литекс и Левски.

Вторият полусезон стартира с проваляне за Литекс при гостуването на Локомотив (София) с 1:0. Левски бие Септември (София) с 2:0, с което се приближава на единствено две точки до ловчанлии, които са водачи в класирането.

В идващите 9 кръга двата тима реализират по 9 следващи победи и идва решаващият мач на “Герена”. Той приключва 0:0 и Литекс резервира първото място. До края на шампионата остават четири кръга, в които двата тима реализират по нови четири победи и Литекс става първенец с две точки пред Левски. Един от триумфите на ловчанлии е на стадион “Българска армия”. Червените повеждат с 2:0, само че губят с 2:3. В началото на втория полусезон армейците са изгубили със същия резултат и от Левски.

Така напролет Литекс реализира 13 победи, един еднакъв и едно проваляне, а Левски е с актив от 14 триумфа и един еднакъв.

След края на шампионата се разиграва огромен скандал. Четирима футболисти и началник на Металург признават, че семейството на перничани против Литекс, което приключва 2:1 в интерес на оранжевите, е уредено.

Те поддържат изказванието си с аудиокасета, записана в съблекалнята на Металург в почивката на въпросния дуел. Касетата е излъчена в спортно шоу Гонг на Дарик радио. Според правилника, Металург е изваден от групата, а на Литекс са отнети извоюваните три точки във въпросния мач. Това обаче довежда до сериозен юридически проблем, тъй като шампионатът към този момент е завършил, като Литекс е станал първенец с две точки преднина пред Левски. Това значи лишаване на купата и отсъждане на служебна такава за сините. Всичко това се случва в навечерието на срещите от европейските клубни шампионати. Затова в БФС са принудени да лишават три точки и от актива на Левски, под претекст споразумяване на мача с Металург. Така Литекс резервира купата си, която е втора поредна.

Ето част от диалога, който е записан в съблекалнята на Металург на почивката на мача против Литекс:

Шеф: “Горе-доле играта е естествена. Водим с 1:0, знаете по какъв начин е постановката. Това, което съм го споделил, го споделям отново. И не се отхвърлям от думите си.”

Разговор сред играчи:
- Нека Левски се почувстват за 15 минути първенци. Те по какъв начин са?
- Водят 2:0.
- Да дадат още пари.

Разговор сред играчи:
- Ако поведем 3:0, какво ще стане?
- Ще падаме с 3:4.
- Ако поведем с 2:0, какво? Ще пускаме до 3:2 ли?

Разговор сред вратаря и състезател:
- Аз ти крещя - недей вкарвай тоя гол. Няма да се посрамвам да пущам три гола. Аз знам, че ще вкараш, ще стане 2:0 и си излизам.
- Шефът вика - пускай.

Играч: “Дузпа няма да се прави. Те могат и да не вкарат. Прави фаул.”

Играч: “Ти гледай, че не играят. Те толкоз си могат... Тия, в случай че си играеме, че ги качиме на осем.”
На скамейката при започване на второто полувреме: “Мислиш, че на мене ми е хубаво, дето сме си дали гъза чартърен. Мене пък минимум.”

Ето всички резултати на Литекс и Левски през сезон 1998/99:



Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР