Вчера Facebook отпразнува своята 14-та годишнина от създаването си. По

...
Вчера Facebook отпразнува своята 14-та годишнина от създаването си. По
Коментари Харесай

За рождения ден на Facebook: Пловдивчанин и Марк Зукърбърг с покъртителни послания

Вчера Фейсбук отпразнува своята 14-та годишнина от основаването си. По мотив рождения ден радетелят на обществената мрежа Марк Зукърбърг направи сърцераздирателна равносметка за миналия път, за смисъла на продукта и за задачите, които си слага, написа trafficnews.bg .

Междувременно пловдивчанинът социолог Димитър Безев показа своята позиция за опциите и невъзможностите на Facebook – по тази причина какво ни даде и какво ни взе обществената мрежа.

Двете отзиви звучат толкоз контрадикторно, колкото може да звучи оценката на един производител и един ползвател. И двете отзиви стартират с констатацията " Днес Фейсбук става на 14 години ", но дали резонансът от тези 14 години през призмата на пловдивчанина съответствува с утопичните цели споделени от Зукърбърг?

Предлагаме ви и двете отзиви, а изводите оставяме на вас.  

Поста на Марк Зукъмбърг:

Днес е 14-ия рожден ден на Фейсбук.

Сега е моментът да помислим за дългия път, който сме минали от стаята в общежитието на Харвард, и какъв брой надалеч би трябвало да отидем, с цел да сплотим света. Това е и миг да помислим какво би трябвало да усъвършенстваме.

Понякога хората ме питат какво съм научил по пътя си. Бях на 19 години, когато основах Фейсбук, и не знаех нищо за построяването на компания или световна интернет услуга. През годините направих съвсем всяка неточност, за която можете да си помислите. Направих десетки механически неточности и неприятни покупко-продажби. Доверявал съм се на неверните хора, а съм отреждал неправилни функции за надарените. Пропускал съм опциите на значими трендове и съм изоставал по отношение на останалите. Стартирал съм продукт след артикул, доста от които се проваляха.

Причината, заради която нашата общественост съществува през днешния ден, не е избягването на грешки. Тя съществува посредством на факта, че вярваме в това, което вършим, и то задоволително, че да продължим да се опитваме да решаваме най-големите провокации пред над -  знаейки добре, че ще се провалим още веднъж и още веднъж, само че и че това е единственият метод да прогресираме.

Все още сме в началната фаза на това пътешестване и ще продължим да работим за рационализиране. Този фокус постоянно е бил нашата мощ, и ще заложим на него и тази година.

Тясната връзка със фамилията и приятелите ни е значима, сплотеността има значение. През изминалите 14 години се гордея с това, което вършим и съм благодарен, че съм част от нещо толкоз свястно.

За мен е чест да бъдат част от това взаимно пътешестване с вас.


Поста на Димитър Безев:
Днес Фейсбук навършва 14 години от основаването си.

Колко даде и какъв брой взе всеки може да реши за себе си. А какво ли е да изпратиш писмо на обичан човек и да не можеш да допишеш нито писмен знак повече - всяка дума вътре да тежи, да чакаш отговор дълго време, до момента в който осмисляш какво си съумял да кажеш и какво си пропуснал?

Е, нашето потомство няма да разбере отговора на този въпрос. За мен едно е несъмнено: хората надалеч от нас не ни липсват по-малко тъй като ги чуваме или пишем с тях през обществените мрежи.

Въпреки големите изгоди, Фейсбук е заблуда за човешки контакт, обезболяващото, което те кара да приемаш за обикновено дистанции и чувство за липса.

Фейсбук чества, това е рожденият ден с най-вече посетители, които нямат късмет да си вдигнат наздраве. Честито.



Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР