Вчера Европейският съд отсъди, че производителят на спортно облекло adidas

Вчера Европейският съд отсъди, че производителят на спортно облекло adidas ...

adidas не може да има търговска марка над трите си ленти.


Вчера Европейският съд отсъди, че производителят на спортно облекло adidas не може да има търговска марка над трите ленти, с които са украсени повечето дрехи на компанията, предаде Reuters.

Важно е да отбележим, че не става дума за логото от три, леко наклонени и различни по големина ленти, а за комбинацията от трите паралелни ленти, които служат най-вече за естетичен мотив.

Компанията се опита да убеди съда, че трябва да получи търговска марка върху "три паралелни ленти, разположени на еднаква дистанция една от друга в коя да е част от даден продукт".
Снимка 430014

adidas пледира, че тези ленти са важна част от разпознаваемостта на марката и други компании не трябва да имат правото да ползват подобни орнаменти в продуктите си.

Съдът поиска от компанията да докаже, че именно тези три ленти притежават "различим характер" и правят adidas разпознаваем в очите на потребителите.

Европейският съд прецени, че подобна разпознаваемост не съществува.

Това не означава, че adidas трябва да спре да ползва трите ленти, но пък решението е зелена светлина за други производители на пазара, които няма да погазват ничий права, ако украсяват продуктите си с подобни символи.
adidas направи маратонки от изцяло рециклируеми материали
adidas направи маратонки от изцяло рециклируеми материали

Всяка част от обувките може да бъде използвана отново

Източник: lifestyle.bg