Вчера беше церемонията по връчването на наградите за Лекар на

...
Вчера беше церемонията по връчването на наградите за Лекар на
Коментари Харесай

Лицево-челюстният хирург доц. Николай Янев стана Лекар на годината

Вчера беше церемонията по връчването на премиите за Лекар на годината. С влиятелното отличие се окичи лицево-челюстния хирург доцент доктор д-р Николай Янев.

Той има двойно обучение по Медицина (MD) и Стоматология (DMD), приета компетентност по Лицево-челюстна хирургия (ЛЧХ) в България и по Орална и Лицево-челюстна хирургия (OMFS) във Англия, както и предпазен докторат по Медицина (PhD). Той е Лицево-челюстен хирург в СБАЛ по ЛЧХ – София, Лицево-челюстен хирург в Royal Derby Hospital, Англия, Консултант Лицево-челюстен хирург към МБАЛ Европа – София и Доцент към МУ – Плевен.

Д-р Янев има необятен клиничен опит по въпросите на онкологичните болести на главата и шията, на лекуването на вродените и добитите деформации на лицето, устната празнина и шията, на контузиите на лицето и шията, на болесттите на долночелюстните стави, както и в региона на зъбно-челюстната хирургия. С него беседва Боряна Кръстева.

Здравейте, желая да ви поздравя за това, че получихте званието " Лекар на годината! Очаквали ли сте в миналото през живота си да получите такова отличие?

Не съм очаквал да го получа. Стремежът в ежедневната процедура е да се оправяме с съответни случаи, а не да мислим за оценки. Но, несъмнено, съм извънредно признателен на управлението на Лекарския съюз, че са предпочели мен.

Вие извършихте неповторима интервенция на израстък на челюстта. Разкажете ни малко повече.

Това е една интервенция, при която обединихме старания в необятен екип от разнообразни експерти. Като цяло, лицево-челюстните хирурзи се занимават с микросъдови реконструкции при съществуване на обширни недостатъци след премахване на туморни процеси в региона на главата и шията. През последните десетилетия, стандартът за възобновяване на тези недостатъци е тъкмо посредством микросъдови транспланционни техники. Това, което беше по-различно в тази интервенция, беше обединявнето на инженерни старания за реализиране на 3D виртуално обмисляне на самата интервенция, т.е. предоперативна подготовка при безусловно детайлно проучване и по-късно производство на хирургични водачи, с които това виртуално обмисляне да бъде пренесено безусловно 100% на операционната маса. Съчетава се и технологията на лазерното принтиране, която е извънредно модерна.

Наричат интервенцията ви неповторима за Югоизточна Европа. Такава ли е тя и за другите елементи на Европа?

3D виртуалното обмисляне, пациентспецифичното имплантиране са техники, които в последните няколко години навлязоха в международен мащаб. Така че ние сме доста щастливи да използван тези техники толкоз скоро и в България с вярата да помогнем освен на един-два такива случаи, а на всички пациенти, които имат потребност от сходно лекуване, тъй като опциите за това са изцяло действителни. Изисква се просто сливане на напъните на разнообразни екипи и най-много институции в желанието българската медицина да се развива по нужния метод.

Тоест такива по-сложни интервенции няма проблем да се вършат в България?

Ние ги вършим безусловно на ежеседмична база, когато съм в България, дружно с екипа на Специализираната болница по Лицево-челюстна хирургия София и персонално лекар Светослав Славков, който е шеф на лечебната активност в болничното заведение и главен член на нашия екип. В последната година и половина са осъществени над 10-15 такива интервенции.

Останалата част от изявлението можете да видите тук.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР