Вчера беше последният ден, в който българите в чужбина могат

...
Вчера беше последният ден, в който българите в чужбина могат
Коментари Харесай

Изборна катастрофа: ограничен е огромният интерес за гласуване от чужбина

Вчера беше последният ден, в който българите в чужбина могат да подават заявки за гласоподаване на вота на 4 април. Заявлението трябваше да бъде подписано собственоръчно и подадено персонално или изпратено по пощата, или по електронен път до дипломатическото или консулското посланичество на България в съответната страна. До 25 февруари бяха подадени близо 49 000 електронни заявки за гласоподаване, като множеството от тях – онлайн. Най-много са изпратени от Турция, Англия и Испания.

Българите в чужбина реализират дейна регистрация, няма предварителни описи. Това е голямо изпитание, досега са подадено 88 000 заявление, а знаем от предишни избори, че гласоподават 2-3 пъти повече българи, които се дописват в деня на вота. Това сподели в ефира на Bulgaria ON AIR членът на Обществения съвет към ЦИК Стефан Манов.

" С тези заявки българите отвън страната са показали 525 места, на които следва да има секция за практикуване правото си на избор, което е историческа цифра. Никога до момента не е имало сходно предпочитание за гласоподаване на избори ", добави той.

По думите му всички усещаме големия залог, който имат тези избори.

" Има интензивност, която този път е доста висока, само че за жалост, имаме голям проблем за реализирането на условия за вота в Съединени американски щати, Турция и Англия. Има дискриминационна граница от 35 секции, без значение какъв брой българи живеят там. В момента във Англия - в случай че беше член на Европейски Съюз - трябваше да има 87 секции ", посочи Манов.

Според него това е предизвестена изборна злополука.

" Това го повтаряме от 2016 година, когато беше въведено. Не единствено, че сме в зараза, само че във Англия ограниченията са извънредно строги. Когато една страна има предпочитание, непознатите страни не основават спънки за вота. Пречката е при самите нас ", акцентира събеседникът.

Той е на мнение, че е било отказано да се извърши нужната смяна.

" Избори в пандемия са вероятни, ограниченията в написаните протоколи дават безспорна надеждност. Рискът не е по-голям от това да пазарувате в магазина, даже е по-малък. Машините са по-добър метод и се дезинфекцира със алкохол, т.е. няма влизане в затворена стаичка. Ползвайте машините, те са поръчител за вашия избор, че ще бъде вярно регистриран. Бъдете дейни, тъй като вотът взема решение живота ни за 4 години напред ", изясни членът на Обществения съвет към ЦИК.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР