Вчера българското бюро бе поставено под мониторинг заради Зелената карта

...
Вчера българското бюро бе поставено под мониторинг заради Зелената карта
Коментари Харесай

Орлин Пенев подаде оставка като шеф на НББАЗ

Вчера българското бюро бе сложено под мониторинг поради Зелената карта

Орлин Пенев подаде оставка като ръководител и член на Управителния съвет на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ). От сдружението прецизираха, че оставката е подадена по здравословни аргументи. Припомняме, през вчерашния ден стана ясно, че българското бюро е сложено под неофициално наблюдаване от Съвета на бюрата, считано от месец март тази година. Искането е за обезпечаване на банкова гаранция от 4 млн. евро в тяхна изгода, която гаранцията навреме е издадена, допълват още оттова.
С писмо от 10.12.2018 година Съветът на бюрата слага официални условия за уголемение на наблюдението, отнасящи се до даване на презастрахователна стратегия на НББАЗ и ежемесечни информации за финансовото положение на българското бюро, които условия дефинират процедурата по наблюдаване, реализирана от Съвета на бюрата.
Припомняме, казусът назря и бе огласен още предходната година. В края на ноември 2017-та бе оповестено, че две български застрахователни компании са в процедура на мониторинг от страна на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи поради предявени към тях гаранционни претенции от национални бюра от системата " Зелена карта ". Сигналът е пристигнал от Съвета на бюрата " Зелена карта ". Компаниите обаче са отказали заплащане на компенсации сумарно за десетки милиони евро по настъпили застрахователни събития в чужбина и затова огромна част от кореспондентските бюра са прекратили договорни връзки с нашите застрахователи. От КФН бяха оповестили тогава, че разногласието не визира Регулатора, тъй като е сред застрахователите и бюрото " Зелена карта ".

По мотив казуса от КФН през вчерашния ден излязоха с изказване, в което се споделя, че е подхванала " незабавни дейности и осъществяване на съвещания за определяне аргументите за приложената мярка и оценката на въздействието ѝ за отбрана на финансовата непоклатимост и публичния интерес. "

От АБЗ отхвърлиха коментар.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР