Вчера българските сабльорки на рапира девойки постигнаха исторически успех за

...
Вчера българските сабльорки на рапира девойки постигнаха исторически успех за
Коментари Харесай

Величка Христева след историческия медал: Още не мога да повярвам, надяваме се на отборна квота за Олимпиадата

Вчера българските сабльорки на рапира девойки реализираха исторически триумф за българската фехтовка. Тимът в състав Калина Атанасова, Белослава Иванова, Ана Михайлова и Емма Нейкова завоюваха бронз на Световното състезание до 23 години, което се организира в Панаира в Пловдив. Това е първи орден от международни шампионати за Българи в женската фехтовка. 
Прочетете още
Успехът е следващ в последните години, откакто единствено преди два месеца женския ни тим на сабя завоюва Световната купа в Ташкент. През 2020-а година Йоана Илиева завоюва европейска купа до 20 години. 

Ето какво съобщи за триумфа президентът на БФ по фехтовка пловдивчанката Величка Христева пред TrafficNews .

" Много хора фактически не осъзнават какъв огромен триумф е това. За първи път в историята на българската фехтовка печелим орден при дамите на Световно. Дори и аз не мога да осъзная какво успяхме да реализираме. Естествено апетитът идва с яденето и се надяваме и на още медали. В последните години имаме страхотни триумфи. Преди единствено два месеца женскияти ни тим на сабя стигна до златен орден Световната купа. През 2020-а година Йоана Илиева стана европейска шампионка по сабя до 20 години. Тогава обаче стартира ковид и тя не съумя да завоюва международната купа. Имаме и 4-то място от предното Световно в Пловдив, в което участваха и рускините. Женският ни тим към този момент е на 9-то място в международната класация и там ще нападаме олимпийските квоти за отборно. Хубавата вест, е че скамейката ни се усилва съществено от по-малките също имаме тим. Преди години имахме единствено 2-3 девойки, само че в този момент се възпламениха и другите и равнището пораства на всички. В тима са състезатели към този момент не са единствено от София, имаме и от Пловдив има и още клубове в София не е единствено " Свечников ". Това ме радва доста, тъй като по този метод се уголемява географията на фехтовката в България. Всички сме удовлетворени от това, което постигнахме през вчерашния ден. Сега ще чакаме още от другите оръжия до края на шампионата и от девойките, които завоюваха бронза през вчерашния ден още медали на огромни конгреси. Напълно е допустимо да вземем квота за Олимпиадата и с отборно, което ще бъде ужасно ", сподели шефът на БФ фехтовка. 



Рекорден брой участници над 1700 от 100 страни вземат участие на шампионата, което ще продължи до 9 април. 

" Беше доста мъчно да организираме това шампионата, тъй като през предходната година Световното до 23 години беше в Дубай, а мъжете и дамите беше в Кайро. Там си представяте ориенталския разкош и какви средства бяха вложени. Ние не можем да се съпоставяме с тях, само че мисля че успяхме да се подготвим добре и да организираме един добър шампионат. Целта, която си поставихме беше да осигурим комфорт и улеснение за състезателите. За страдание ние нямаме една естествена зала в България по фехтовка, в която да се организират такива огромни конгреси и благодарим на Панаира. Естествено има някои дефекти, тъй като тези зали не са предопределени за спортни събития, само че все пак те ни оказват помощ извънредно доста и се веселя, че постоянно са зад нас. Те се усещат като съорганизатори и като част от федерацията и извършват всяко наше предпочитание. Броят участниците от над 1700 и броят на страните - 100 са рекордни ", сподели пловдивчанката по отношение на организацията на шампионата. 



Основната цел за фехтовката ни е продобиване на квота за Олимпиадата в Париж през 2024г. 

" Надявам се да съм основала една добра основа, тъй като е време към този момент и аз да се пенсионирам. Почнаха да се появяват резултати и на шпагата. Надяваме се рапирата да не престават с медалите. Ще си потегли задоволена в случай че вземем квота на Олимпиадата в Париж през 2024г. - самостоятелна или отборна. Естествено в случай че е отборна ще е още по-добре. На Олимпиада през 2016-а година в Рио Панчо Пасков влезе в топ 16, само че в този момент ще се надяваме на още по-добро показване ", съобщи Величка Христева. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР