Вчера, 16 юли, светът научи, че Джейн Бъркин е починала

...
Вчера, 16 юли, светът научи, че Джейн Бъркин е починала
Коментари Харесай

С какво ще запомним Джейн Бъркин

Вчера, 16 юли, светът научи, че Джейн Бъркин е умряла в дома си в Париж на 76-годишна възраст.

Фамилното ѝ име е може би едно от най-често изричаните в стилната промишленост. И това е по този начин, защото през 1984 година точно тя въодушевява основаването на емблематичната чанта на Hermès - Birkin. И до през днешния ден моделът е един от най-търсените и продължава да излиза на пазара в мощно лимитирани количества. Освен че въобще не е елементарно човек да се снабди с Birkin, би трябвало да е квалифициран и да се раздели " единствено " с няколко хиляди $. Цената на най-популярния модел - Birkin 25, стартира от към 10 000 $.

Колкото известна е чантата, толкоз обаче и си заслужава да споделим няколко забавни обстоятелството от не по-малко забележителния живот на Джейн Бъркин.

Артист на няколко подиуми

Джейн Бъркин е родена на 14 декември 1946 година в Лондон, където и израства. През 60-те години става известна в родината си, само че през 1968 година се реалокира в Париж, където прави огромния си пробив с присъединяване си във кино лентата " Слоган " дружно със Серж Генсбур. Година по-късно двамата вършат дуетната песен " Je t " aime... moi non plus ", която поради еротичния текст, е неразрешена в няколко страни, в това число и от Ватикана. Въпреки това парчето реализира международен триумф и доближава номер едно в класациите на Обединеното кралство. В продължение на десетилетия Джейн Бъркин и Серж Генсбур са сътрудници както в живота, по този начин и на сцената. Британката издава цели 14 албума, като последният ѝ Oh! Pardon tu dormais... излиза през 2020 година

Дъщерите ѝ следват нейните стъпки

Джейн Бъркин има три дъщери. Най-голямата - Кейт Бари , е фешън фотограф. Тя е дете от първия брак на Джейн с композитора Джон Бари. Двамата се женят, когато тя е единствено на 17 години и единствено три години по-късно се развеждат.

Средната щерка - Шарлот Генсбур , е музикант и актриса и също като майка си - фешън икона. Тя е дете от втория брак на Джейн с 18 години по-възрастния от нея Серж Генсбур. Двойката прекарва 13 години дружно и се трансформира в една от най-известните във Франция, както поради бохемския си и хедонистичен метод на живот, по този начин и поради работата си. Връзката им постоянно е описвана като " бурна ", а Бъркин даже е споменавала в дневниците си, че е ставала жертва на принуждение. Въпреки това е защитавала брачна половинка си.

Най-малката щерка - Лу Дойон , е модел и музикант. Тя е дете от третия брак на Джейн с режисьора Жак Дойон. Двойката се разделя през 90-те години, само че се твърди, че най-тежко Джейн Бъркин претърпява раздялата си със Серж Генсбур.

Случайна среща прави семейството ѝ емблематична за стилната промишленост

До основаването на Hermès Birkin в действителност се стига напълно инцидентно. През 1981 година по време на полет от Париж до Лондон Джейн Бъркин седи до основния изпълнителен шеф на Hermès Жан-Луи Дюма. Тогава към този момент родила две дъщери, тя споделя какъв брой ѝ е мъчно да откри чанта, която да дава отговор на всичките ѝ потребности като майка. Още на борда на самолета Жан-Луи Дюма се въодушевява да направи дизайна на чантата и когато я пуска в произвеждане, я кръщава Birkin.

Има права над чантата Birkin

В подмяна на потреблението на семейството ѝ, Джейн Бъркин е получила безвъзмездна чанта. Също заради тази причина и през последните години е получавала сума (предполага се, че става въпрос за 30 000 паунда), която подарява за щедрост.

Когато през 2015 година излиза наяве, че съгласно PETA индустриалният развой на Birkin заплашва животни, Джейн желае името ѝ повече да не се свързва с чантата. Месеци по-късно обаче се отхвърля от настояването си, защото Hermès споделят в свое изказване, че случаят от отчета на PETA е наименуван " еднократна неправда ".

Не колекционира Birkin

Джейн Бъркин е жена, известна с това, че следва модата на " тихия разкош ". Според Vogue тя има единствено четири от модела чанти, носещи личното ѝ фамилно име. Твърди се и че е продавала Birkin чантите си на търг, за да набере средства за разнообразни акции.
 Hermès, Sylvania, MycoWorks и каква е новата материя при първокласните чанти
Луксозни чанти от... гъби

Революционната материя на Hermès

Оставя персонален отпечатък даже върху личната си Birkin

В изявление за Vogue от 2011 година Джейн Бъркин споделя: " Няма нищо занимателно в една чанта, в случай че не е подритвана, с цел да наподобява като че ли котка е седяла върху нея. " И изяснява желанието си да украсява собствените си Birkin чанти с мъниста и стикери по този начин: " Винаги закачвам неща на чантите си, тъй като не ми харесва да наподобяват като на всички останали. "

По-голямата част от живота си прекарва в Париж
 Снимка 626466

Въпреки че е родена в Англия, Джейн Бъркин прекарва повече от 55 години от живота си в Париж. В изявление за The Sunday Times тя споделя, че назовава Париж собствен дом, откогато идва, когато е още на 21 години.

Работи до последно

Миналата година Джейн Бъркин посвещава на международно турне, с което показва най-новия си албум. The Guardian дефинират изпълнението ѝ онлайн като " наелектризиращо " и " омайващо както постоянно ". Първата половина на 2023 година тя е прекарала в отмора, а за това лято бе възнамерявала да изнесе няколко концерта в Европа, разбираме от InStyle.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР