Вчера, 14 ноември 2018 г. от 13,00 ч. във Велико

...
Вчера, 14 ноември 2018 г. от 13,00 ч. във Велико
Коментари Харесай

Демонстрации за реакция при тежки катастрофи впечатлиха ученици от Велико Търново

Вчера, 14 ноември 2018 година от 13,00 ч. във Велико Търново се организира проява пред възпитаници от СОУ " Вела Благоева " на профилирана техника и транспортни средства на полицията и пожарната, които се употребяват при тежки пътни произшествия. Демонстрацията е проведена от Обласна дирекция (ОД) на Министерство на вътрешните работи – Велико Търново, бранш „ Пътна полиция “, Регионална дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ (РДПЗН) – Велико Търново и Български червен кръст (БЧК). На събитията участваха заместител регионалният шеф Ивета Кабакчиева, Марияна Христова от ОД на Министерство на вътрешните работи – Велико Търново, Ангел Янчев - шеф на СОУ " Вела Благоева ", основен контрольор Станко Лазов от РДПЗН – Велико Търново и Димитър Русев – шеф на Областния съвет на БЧК – Велико Търново.

Представители на виновните държавни служби направиха образно показване на част от оборудването, което се употребява в работата при произшествия и пътно-транспортни катастрофи (ПТП) - трион за отрязване на предното стъкло; хидравличен цилиндър, който се разпъва и повдига автомобила или част от автомобила, или консрукцията на сграда; отбрана, която се поставя на кормилото за блокиране на аербека, и защищава лидера и спасителите на място да не пострадат, и други.

Снимка: Младши контрольор Георги Василев от бранш „ Пътна полиция “ на Министерство на вътрешните работи - Велико Търново
Младши контрольор Георги Василев от бранш „ Пътна полиция “ на Министерство на вътрешните работи - Велико Търново сподели за Actualno.com: „ За предварителната защита на пътно-транспортните катастрофи в региона са направени проекти, въз основата на разбори за ПТП по тип, време и място. Предприемат се ограничения за засилено полицейско наличие в региона на случаите. Чрез явното и очевидно наличие на пътни служители на реда на пътя се заостря вниманието на участниците в придвижването, с цел да не се позволяват пътно-транспортни катастрофи. Причините за настъпване на ПТП са няколко – висока скорост, отклонено внимание, както и механически неизправности на колите. Затова следим за тези индикатори, а точно – колите да са механически изправни, да са готови за съответния сезон с подобаващи гуми, стъклочистачки, с оглед идния зимен сезон и с течност за чистачки, с цел да има добра видимост през стъклата на автомобила, и надлежно да се възприемат вярно и ясно сигналите на участниците в придвижването и пътните органи, които го управляват. Ръководството на Министерство на вътрешните работи във Велико Търново е основало добра организация за съдействие при положение на ПТП с институциите за Пожарна сигурност и БЧК, която би трябвало да продължи, защото работи дейно. Целта ни е да понижим ПТП с потърпевши и починали във Велико Търново и страната като цяло “.

Представените механически средства провокираха интереса на децата, които пожелаха да опитат да работят с тях.

В залата за презентации на учебното заведение, пред повече от 100 възпитаници основен контрольор Станко Лазов от бранш „ Пожарна сигурност “ показа видеоклипове от действително случили се тежки катастрофи, регистрирани на територита на област Велико Търново и реакцита на виновните служби.

„ Видяхте каква е действителността на пътя. Голяма част от вас, когато навършат 17 или 18 години имат голямо предпочитание да вземат шофьорски книжки, в което няма нищо неприятно. Само че не забравяйте, че притежанието на шофьорска брошура е на първо място голяма отговорност, с цел да избягвате сходни произшествия. Една минута нехайство, една секунда нехайство води до необратими резултати – някои не се прибират повече у дома, други остават с контузии за цялостен живот. Така, че когато излезете на пътя бъдете деликатни и спазвайте разпоредбите “ - акцентира госпожа Марияна Христова от Министерство на вътрешните работи – Велико Търново.
На въпроси от Actualno.com, господин Димитър Русев даде следната информация: „ Българският червен кръст си сътрудничи извънредно добре с полицията и службата за пожарна сигурност както в региона на предварителната защита, по този начин и за провеждането на действителни избавителни мероприятия при произшествия на пътя. Носим храна и вода, при зимни условия и чай, до момента в който се разчисти пътя и придвижването тръгне още веднъж. Полезни и търсени сме най-много през зимата, когато ситуацията е най-тежка и температурите са ниски, и когато има тежки пътни произшествия. Всяка година има случаи на Хаимбоаз. Разчитаме на доброволци по общините и лекари, които образоват за оказването на първа помощ. Една от превантивните ограничения, които осъществяваме дружно ще се състои в петък на 16 ноември от 10,00 ч. на ул. " В. Левски ", в региона на Студентския стол, където деца от Червения кръст, взаимно със чиновници на Пътна полиция ще раздават листовки с рекомендации към водачите. “

Проявата е отдадена на Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно транспортни катастрофи - 18 ноември.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР