Вчера, 10 януари, Европейската комисия е отменила забраната за движение

...
Вчера, 10 януари, Европейската комисия е отменила забраната за движение
Коментари Харесай

ЕК е вдигнала забраната за козичките на баба Дора и съселяните ѝ, спор в НС адекватно ли реагирахме

Вчера, 10 януари, Европейската комисия е отменила възбраната за придвижване на артикули от скотски генезис от овце и кози и месо от овце и кози, наложена поради рецесията с чумата по дребните преживни животни в Ямболско. Това стана ясно на днешния парламентарен надзор.
Новината излезе след въпрос на аления народен представител Светла Бъчварова-Пиралкова дали при такива рецесии няма различен метод за битка, с изключение на заличаване на животни. Според вицепремиера Томислав Дончев процесът за битка бил " плануван с цяла каскада документи " и организиран със Закона за ветеринаро-медицинската активност. Дончев предложи в земеделската комисия на Народното събрание да бъде проведена полемика по въпроса – дали да има смяна в метода. Не бих възразил кардинално, започвайки от нулата, да забележим дали има ограничения, които могат да бдъат проведени по различен метод, сподели още той.
Дончев не се съгласи, че ограниченията включват единствено умъртвяване на животните. За образец той даде африканската чума по свинете и ограничения за предварителна защита като създаване на оградата наоколо до румънската граница.
Бъчварова-Пиралкова обаче не се съгласи с тезата на Дончев и уточни, че през 2018 година се наложило да се сътвори спешен щаб – за пръв път от 2005 година насам. Имало правила в закона, само че те не се изпълнявали, съгласно аления народен представител. Става въпрос тъкмо за предварителна защита – и страната била оставила единствено БАБХ да се оправя, като ѝ се дават само пари. Трябва да има прогнозиране на заболяванията и предварителна защита на по-ранен стадий, не като има рецесия. От 28 области 19 са ни гранични – там какво вършим, попита Бъчварова-Пиралкова. Дончев още веднъж не се съгласи, че единствено БАБХ работили при случаите в Шарково и Болярово – помагали и земеделското министерство, и „ Гранична полиция “. Той сподели и, че не е работа на земеделската комисия да създава нова тактика, само че може да стартира спор.
Очакваме тактиките да ги прави изпълнителната власт, не законодателната, съобщи различен червен народен представител - Кристиан Вигенин. И изиска да бъде анулирана заповедта за изтребване на стадото на друга фермерка - Ана Петрова, тъй като там една от овците родила две здрави агънца и нямало проблеми. Петрова се прочу с отводите си да пусне ветеринарите да вземат втора проба от стадото ѝ, откакто съумя благодарение на протестиращи да спре медицинските лица да евтанизират животните ѝ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР