Вчера, 08.10.2019 г., Апелативна прокуратура – София за поредна година

...
Вчера, 08.10.2019 г., Апелативна прокуратура – София за поредна година
Коментари Харесай

Апелативна прокуратура – София бе домакин на работна среща по Програма за обмен на Европейската мрежа за съдебно обучение

Вчера, 08.10.2019 година, Апелативна прокуратура – София за поредна година посрещна магистрати от страни от Европейския съюз, в границите на Програмата за продан на мрежа за правосъдно образование.

Чуждестранните сътрудници от Германия, Холандия, Полша и Белгия бяха приветствани от Албена Вутова, и.ф. административен началник на САП. Тя показа структурата на прокуратурата в България, нейните пълномощия и подготвеност. Беше обърнато внимание на спецификата на региона на Софийската апелативна прокуратура и типовете закононарушения, осъществявани на нейната територия.

Заместник апелативен прокурор Красимира Филипова срещна гостите с особеностите на въззивните производства в България и организацията на работата в САП, с оглед нейната подготвеност.

Въпросите, касаещи формите на международно-правно съдействие, бяха разяснени на задграничните магистрати от прокурор Иванка Трифонова. Тя детайлно се спря на механизма за осъществяване на правосъдните поръчки, както и Европейската заповед за следствие по наказателни каузи. Беше обърнато внимание върху активността на взаимните екипи за следствие, включително със съдействието на Eurojust.

Прокурор Паулина Недялкова срещна гостуващите в САП сътрудници от Европейски Съюз с функциониращата в прокуратурата Унифицирана осведомителна система (УИС) и с опциите, които тя дава. Освен инцидентното систематизиране на делата, употребяваният софтуер улеснява измерването на натовареността, дава информация за срочността и статуса на прокурорските преписки, както и статистически данни, нужни за атестирането на магистратите.

По време на работната среща прокурорите от Апелативна прокуратура – София дадоха отговор на въпросите на сътрудниците си от чужбина. Сред тях бяха такива, свързани с конституиране на частния обвинител, измененията в Наказателно-процесуалния кодекс по отношение на следствия на каузи, свързани с корупция по високите етажи на властта, промените, подхванати за превъзмогване на пренаселеността в българските затвори и осъществяването на пилотното решение на съда в Страсбург по делото „ Нешков и други против България “.

В умозаключение представителят на Националния институт на правораздаването Станимир Керемидчиев акцентира сполучливото съдействие през годините със САП, в границите на програмата за продан на Европейската мрежа за правосъдно образование.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР