Възстановяват покрива на сградата на банкерите в оригиналния му вид,

...
Възстановяват покрива на сградата на банкерите в оригиналния му вид,
Коментари Харесай

Възстановяват оригиналния покрив на банкерската сграда в София

Възстановяват покрива на постройката на банкерите в истинския му тип , оповестява money.bg.

Става въпрос за една от най-емблематичните здания в София - тогавашната централа на ТБ " Биохим ", където допреди две години се обитаваше и Уникредит Булбанк. Тя се намира на ъгъла столичните улици " Иван Вазов " 1 и " Раковски " и е известна с името " банкерската " постройка, тъй като от основаването си в нея постоянно е имало банка.

Преди дни архитекти сигнализираха, че е дадена зелена светлина за построяването на нов шести етаж на постройката, с който може да се наруши културната й полезност.

Пред money.bg притежателите на постройката увериха, че няма да се построява нов шести етаж.

" Покривното равнище постоянно е съществувало от основаването на постройката до момента и през всички години покривът е бил населен, в това число и сега. Височината и фасадите на постройката ще останат същите, само ще се промени наклонът на покрива, с цел да подхожда на истинския й архитектурен план от началото на века ", обясниха от " БСПФ България " ЕАД, които стопанисват обекта.

Те прецизираха, че задачата на градоустройствения план не е да се унищожи културното благосъстояние на постройката, а тъкмо противоположното - да се възвърне и резервира достоверния й тип от 1912 година, когато е била основана.

През 1928 година постройката е преустроена - тя се надгражда с два нови етажа, а покривът й е опустошен и на негово място се основава нов, който обаче не подхожда на истинския план на архитекта Никола Лазаров. Така се оказва, че софиянци разполагат с полуавтентичен образ на паметника на културата, тъй като само покривът не е построен по първичната скица.

" Сега, с новия градоустройствен план, предвиждаме да възстановим покривния контур на постройката в духа на архитектурата на Стара София, във типа му преди преустройството през 1928 година - със същите покривни линии, проектирани в истинската скица на постройката от арх. Лазаров ", показаха от " БСПФ България " ЕАД.

Предвижда се да се промени наклонът на покрива, който би трябвало да е над 40 градуса. Покриви от мансарден вид, с надолнище сред 60 и 80 градуса, капандури и железни обшивки са присъщи за постройките в новосъздаваща се София от началото на 20 век, изясни създателят на градоустройствения план за смяна на покрива на " банкерската " постройка арх. Георги Савов.

Освен това в плана е заложено да се възвърне достоверната класификация на капандурите във фасадния ордер, още веднъж следвайки първичната скица на арх. Никола Лазаров. " В момента капандурите са поставени неравномерно, без всякаква архитектурна логичност, и това е очевидно за всеки. Планът е те да бъдат подредени по този начин, както са били през основаването на постройката през 1912 година ", добави още арх. Савов.

Ще бъде сменен и материалът, с който се построява покривът . Вместо керемиди, каквито са сложени сега, той ще се облицова с железни обшивки. " Те са извънредно присъщи за покривите на постройките от Стара София и по-конкретно за интервала сред 1910 и 1930 година, когато се основават архитектурните основи на столицата ни. С железна облицовка сега е облицован и куполът на постройката ", уточни арх. Савов.

По негови думи градоустройственият план за смяната на покривния контур на " банкерската " постройка се приближава оптимално до първичния тип и скица на покрива, планиран от известния проектант Никола Лазаров.

От Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно завещание са одобрили плана. Документите и възможните възражения към него са изпратени на Общинския експертен съвет към Направление " Архитектура и градоустройство ". Очаква се финално мнение от основния проектант на София Здравко Здравков, което ще дефинира дали емблематичната постройка ще се снабди с достоверния си покрив от 1912 година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР