Възстановяват депото за битови отпадъци в село Каменар, община Поморие.

...
Възстановяват депото за битови отпадъци в село Каменар, община Поморие.
Коментари Харесай

Възстановяват депото за отпадъци в Поморие 

Възстановяват депото за битови боклуци в село Каменар , община Поморие.

Кметът на града Иван Алексиев е подписал контракт за безплатна финансова помощ по Оперативна стратегия " Околна среда " по план за рекултивация на общинско хранилище за битови боклуци в с. Каменар, оповестяват от общината.

Депото не е отговаряло на нормативните условия за употреба на депа и през февруари 2015 година то е било закрито със заповед на шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда - гр. Бургас.

От тогава отпадъците, генерирани на територията на община Поморие се депонирали на районно хранилище " Братово-запад ", община Камено.

По думите на кмета планът е извънредно значим за община Поморие , защото първичното планово предложение за рекултивация на сметището са внесли още след неговото закриване през 2015 година

Дългите процедури и близостта на терена до предпазена зона, постановиха неведнъж да представяме мнения от разнообразни институции и спомагателна документи, с цел да защитим този план. В същото време, гниещите процеси, отделящи леснозапалимия газ метан водеха до самозапалване на сметището и носеха неприятни миризми към с. Каменар , изясни Алексиев.

Рекултивацията на остарялото хранилище би трябвало да завърши за година и половина и включва действия по разчистване от растителност и освобождение на площи от боклуци отвън сметищното тяло, създаване на опорна дига, изработка на дрениращ канал, създаване на горен изолационен екран и газови кладенци.

Тъй като депото се намира наоколо до Защитена зона " Айтоска планина ", ще бъдат подхванати спомагателни ограничения за запазване на околната среда. В резултат от осъществяването на плана ще бъде рекултивирана 63,789 дка. повърхност. Ще се ограничи нерегламентираното изхвърляне на боклуци и ще се подобрят параметрите на околната среда, посредством доста понижаване на нездравословните излъчвания в атмосферния въздух, които към сегашния миг се отделят неконтролируемо.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР