Възстановяването на Военновъздушното училище е изправяне на една несправедливост и

...
Възстановяването на Военновъздушното училище е изправяне на една несправедливост и
Коментари Харесай

Президент и военен министър откриха Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия

Възстановяването на Военновъздушното учебно заведение е изправяне на една неправда и връщане на една традиция. Това сподели министърът на защитата Красимир Каракачанов по време на тържествената гала за откриването на Висшето военновъздушно учебно заведение „ Георги Бенковски “ в Долна Митрополия.

„ В своята дълга 1400-годишна история тук, на Балканите, България е имала разнообразни съдружници и разнообразни цели. Но Българската войска е имала едно само предопределение: да пази териториалната целокупност на страната от външни врагове и да реализира нейните национални идеали. Това е главната задача на Българска войска и през днешния ден “, уточни още министърът.

Към курсантите във възобновеното Висше военновъздушно учебно заведение той се обърна с думите: „ Българската авиация има славни и велики обичаи. Няма потребност занапред да се търси непознат опит и да се копират непознати кумири. В историята на нашата авиация има задоволително офицери, които могат да бъдат вашият образец за подражателство “.

Официалното разкриване на най-новото Висше военно учебно заведение почетоха президентът и висш главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев, ръководителят на комисията по защита Константин Попов, заместник-началникът на защитата генерал-лейтенант Димитър Илиев, народни представители, висши военни, представители на държавната и локалната власт, членове на авиационната общност и ветерани.

Бойното знаме на Висшето военновъздушно учебно заведение бе връчено от министър Красимир Каракачанов. Отслужен бе и церемониален водосвет от свещеници от плевенската епархия.

Вярвам, че възобновяване на Висшето военновъздушно учебно заведение ще отговори на публичните упования и ще способства за възвръщане на високия авторитет на фрагментите на Военновъздушните сили. Това съобщи заместник-началникът на защитата генерал-лейтенант Димитър Илиев в приветствието си. Той акцентира смисъла на персоналния състав, който ще управлява процесите по развиване на типа въоръжени сили, ще ръководи новата техника и ще дава отговор за нейната поддръжка в идващите години.

Пътят е сложен и изисква възобновяване на инфраструктурата, откриване на атрактивни специалности, разкриване на Професионален сержантски лицей, основаване на новаторски центрове за изследователска активност, подготовка за образование и употреба на новия аероплан F-16, привличане на български и задгранични вложители и студенти. Резултатът – подготвеност за равноправно присъединяване в интегрираното образование на фрагменти за Военновъздушни сили и гражданската авиация на страните-членки на НАТО. Това сподели в приветствието си началникът на ВВВУ бригаден военачалник Юлиан Радойски.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР