Възстановяването на висшето военновъздушно училище Георги Бенковски е дългоочаквана новина

...
Възстановяването на висшето военновъздушно училище Георги Бенковски е дългоочаквана новина
Коментари Харесай

Плевен очаква възстановяването на военновъздушното училище

Възстановяването на висшето военновъздушно учебно заведение " Георги Бенковски " е дълго чакана вест в Плевен. Много хора считат, че то ще помогне за развиването на района и са уверени, че в Долна Митрополия ще дойдат да учат и доста задгранични студенти. Училището съществува като независима конструкция до 2002 година, когато става факултет към Националния боен университет.

Проф. Огнян Стойков е последният зам.-началник на Висшето военновъздушно учебно заведение преди закриването му. Той счита, че независимият юридически статут е доста значим за развиването на учебното заведение.
Проф. Огнян Стойков, учител: Свобода на деяние, разпоредителност, предпочитание за работа могат единствено при независимо учебно заведение. Не е належащо толкоз доста да се приказва за предишното, други мащаби, просто място за съпоставяне няма.
А в предишното учебното заведение има и школа за запасни офицери, предлага образование за гражданската и за селскостопанската авиация. Випуските му доближават до 200 души, от които 50 водачи.

Юрий Мичев, приключил ВВВУ през 1983 година: Може би няма да бъде това, което е било по времето, когато аз съм учил, тъй като тогава авиацията беше къде-къде повече като брой на хора, като брой на самолети, само че е належащо да има. Вместо да вървят нашите момчета да се образоват в друга страна, по-добре тука да се образоват, където ние към момента имаме готови фрагменти.
И въпреки мащабите през днешния ден да са други, тогавашните курсанти са единомислещи, че традицията и високите стандарти в образованието, както и приемствеността, са непокътнати. И чакат Долна Митрополия да се трансформира в мощен научен център за български и задгранични летци.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР