Възстановяването на Украйна след края на руската инвазия ще струва

...
Възстановяването на Украйна след края на руската инвазия ще струва
Коментари Харесай

Възстановяването на Украйна ще струва 411 млрд. долара, според Световната банка

Възстановяването на Украйна след края на съветската инвазия ще коства 411 милиарда $, съгласно ново изследване на Световната банка, Организация на обединените нации, Европейската комисия и Киев, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция. Сумата надвишава 2.6 пъти Брутният вътрешен продукт на страната за предходната година.

Оценката покрива интервала на първата година на войната и обгръща директните физически провали на здания и инфраструктура, въздействието върху живота и поминъка на хората и цената на построяването на новия живот, показва Световната банка. През септември предишно изследване оцени цената на възобновяване на 349 милиарда $.

Новата оценка идва ден, откакто, че e реализирано съглашение с Киев за разпределяне на четиригодишен заем на стойност 15.6 милиарда $, което може да притегли още доста милиарди помощ от други организации, откакто бъде утвърдено от изпълнителния съвет на фонда.

" Енергийната инфраструктура, жилищата, сериозната инфраструктура, стопанската система и разминирането са петте ни целта за тази година ", уточни министър председателят Денис Шмигал, разяснявайки оценката на СБ. По думите му тя не включва вредите в понастоящем окупираните от съветските сили украински територии.

Като начало Украйна се нуждае от 14 милиарда $ за незабавно възобновяване на сериозна инфраструктура, което е с 11 милиарда $ повече от плануваното в бюджета на страната за актуалната година. Около 22% от тези средства са в областта на превоза, 17% - за възобновяване на здания, 11% - в областта на енергетиката, а 7% - в селското стопанство.

Най-големи се вредите в районите на Донецк, Харков, Луганск и Херсон, които от октомври насам са подложени на масирани ракетни удари от страна на съветската войска.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР