Възстановяването на Украйна е обща задача за целия демократичен свят,

...
Възстановяването на Украйна е обща задача за целия демократичен свят,
Коментари Харесай

Зеленски: Възстановяването на Украйна е обща задача за целия демократичен свят

Възстановяването на Украйна е " обща задача за целия либерален свят " , съобщи украинският президент Володимир Зеленски в свое видеообръщение на конференцията в швейцарския град Лугано, отдадена на следвоенното възобновяване на Украйна, съобщи Франс прес. В конференцията вземат участие представители на към 40 страни.

Възстановяването на Украйна от войната ще бъде от изгода за международния мир , сподели още Зеленски.

Президентът на Швейцария Игнацио Касис откри " Конференцията за възобновяване на Украйна ", чиято цел по думите на швейцарски дипломати е да бъде обрисувана пътна карта за възобновяване на Украйна след края на войната, съобщи Асошиейтед прес.

Касис и украинският министър председател Денис Шмигал, които са взаимни домакини на срещата, приветстваха участниците в събитието, измежду които са председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и английската външна министърка Лиз Тръс.

Шмигал съобщи, че Украйна се нуждае от проект за възобновяване на стойност 750 милиарда $. Той посочи, че военните дейности са нанесли на украинската инфраструктура директни вреди на стойност над 100 милиарда $. По думите на Шмигал украинското държавно управление счита, че основен източник на средства за проекта за развиване би трябвало да бъдат иззети активи на Русия и съветски олигарси.

Урсула фон дер Лайен съобщи, че Европейски Съюз ще сътвори платформа за реорганизация, чрез която ще бъдат координирани напъните за възобновяване на Украйна след края на войната с Русия , съобщи Ройтерс.

Чрез платформата ще бъдат обрисувани секторите, в които има потребност от вложения, ще бъдат координирани дейностите и ще бъдат насочвани ресурсите, разясни председателката на Европейската комисия. " От началото на войната Европейски Съюз е мобилизирал финансова поддръжка на стойност към 6,2 милиарда евро ", сподели фон дер Лайен. " И…ще дойдат още. Ще поемем сериозен ангажимент за средносрочното и дълготрайното възобновяване " на Украйна, акцентира тя.

" Чрез платформата за възобновяване Европейската комисия ще може да даде своя богат опит в ръководството на стратегии, които комбинират промени и вложения ", съобщи Фон дер Лайен. " Целта на Кремъл е военната, политическа и икономическа съсипия на Украйна. Те желаят да подкопаят самото битие на украинската страна. Ние не можем и няма да позволим това да се случи ", сподели още тя.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР