Възстановяването на цените на петрола през миналата година може да

...
Възстановяването на цените на петрола през миналата година може да
Коментари Харесай

САЩ ще залеят пазара с петрол


Възстановяването на цените на петрола през предходната година може да накара бранша да се концентрира върху паричните потоци, а не върху безотговорен растеж на добива. Това би могло да се отрази позитивно както върху цените на петрола, по този начин и на вложителите в тези компании в дълготрайно бъдеще, се споделя в публикация, оповестена в The Wall Street Journal и представена от Dow Jones.

Но късото време на строга дисциплинираност на производителите на нефт свърши. През предходната седмица се състоя огромна конференция обвързвана със бранша - North American Prospects Expo, по време на която анализаторите от Raymond James интервюираха към 150 представители на бранша. Само 9 % от запитаните считат, че американските компании, занимаващи се с геоложки изследвания и рандеман „ ще могат да останат в границите на паричния поток “ при цени на петрола в диапазона от 60 $ за барел.

„ Досега се наблюдаваше основна разлика сред това какво желаят вложителите от фирмите, участващи в геоложките изследвания и добива и какво съгласно мнението на представителите на бранша ще създадат фактически тези компании.

Публикуваният отчет на Международната организация за енергетика (МАЕ) води до размисъл за следствията за международния пазар на нефт. Независимо, че организацията предвижда значителен растеж на търсенето през тази година, то отбелязва, че „ секторът претърпява втора огромна вълна на нарастване на добива във връзка, с което темповете на растеж на рандеман на течни въглеводороди през 2018 година може да се съпостави с темпа на растежа на международното търсене “.

Докладите на АПЕК и Управлението за енергийна информация (EIA) оповестени в последните дни ускоряват упованията за растеж на добива в Съединени американски щати. В месечния отчет на ОПЕК се предвижда нарастване на предложенията отвън картела през тази година с 1,4 млн. барела дневно, като главният растеж ще се дължи на американският шистов бранш.

В годишния отчет за пазара на енергоносители на EIA, оповестен през предходната седмица се споделя, че добивът на нефт в Съединени американски щати за 4-то тримесечие на 2018 година може да доближи до рекордните 11 млн. барела дневно, т.е. година по-рано от предходните упования. Още по-голямо е усещането от прогнозата на EIA във връзка с това, че Съединени американски щати през идващите 4 години може да стане нето експортьор на нефт.
Според упованията, още през тази година, добивът на нефт в Съединени американски щати ще надвиши аналогичният индикатор на Саудитска Арабия, която е измежду най-големите производители на нефт в ОПЕК. Въпреки че Съединени американски щати към този момент не са нето експортьор, добивът на петрол в страната към този момент надвишава 4 пъти аналогичните индикатори за Кувейт, 10 пъти на Алжир, 20 пъти на Еквадор и 55 пъти на Габон. Чистият импорт на нефт в Съединени американски щати спадна под 3 млн. барела дневно при 13 млн. барела преди към 12 години, когато президентът на страната Джордж Буш в годишното си послание към Конгреса съобщи за зависимостта на Съединени американски щати от доставките на нефт от страни с нестабилна стопанска система.

Разликата сред Съединени американски щати и ОПЕК е в това, че шистовият нефтодобив е мощно подвластен от петролните цени и от непрекъснатото реинвестиране на финансови средства. Неотдавнашният спад на цените на WTI с 10 %, което отчасти бе поради високите прогнози във връзка с предложенията на пазара и докара до котировки под 60 $ за барел, на доктрина бе задоволително за това да спре добива в някои не по този начин печеливши кладенци. Но шефовете на фирмите, в случай че се съди по всичко не са обезпокоени от сходна обстановка.

Ако сондажите, пробиването на кладенци продължи, цените на петрола могат да спаднат внезапно, заради растежа на предложенията на пазара. Подобна обстановка ще се отрази отрицателно върху облагите на всички нефтодобиващи компании и което е по-важното, ще накара играчите да влагат по-внимателно в производителите на шистов нефт при следващ растеж на цените.

По непознатия щемпел
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР