Възстановяването на напояването в България е приоритет на Министерството на

...
Възстановяването на напояването в България е приоритет на Министерството на
Коментари Харесай

Министър Вътев: Възстановяването на напояването в България е приоритет на МЗХ

Възстановяването на напояването в България е приоритет на Министерството на земеделието и храните. Това съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на първия Консултативен съвет по хидромелиорации и поливно земеделие през днешния ден в Министерство на земеделието и храните. В съвещанието участваха заместник-министърът на земеделието и храните Георги Тошев и изпълнителният шеф на „ Напоителни системи " Снежина Динева.
Поземлените връзки и хидромелиорациите са базата, на която се развива земеделието. В предишното сме имали най-хубавата напоителна система на най-високо международно равнище, уточни министър Вътев.

Той осведоми още, че екипът на Министерство на земеделието и храните е в разговор с представители на Министерството на околната среда и водите и се работи за облекчение на настоящия позволителен режим за потребление на сондажи от страна на земеделските производители.

Министър Вътев заяви, че към този момент са открити 10 строителни площадки от общо 24 плана на „ Напоителни системи " за възобновяване на поливните уреди. Проектите са финансирани по размер 4.3 " Подкрепа за вложения в инфраструктура, обвързвана с развиването, модернизирането или адаптирането на селското и горското стопанство " от ПРСР 2014-2020 година

Министърът сподели също, че следва в министерството да бъде основана дирекция „ Хидромелиорации ".
Заместник-министър Тошев съобщи, че процесите по възобновяване на напояването ще бъдат дълготрайни с позитивни последствия за българското земеделие.

„ Поздравявам министерството, че потегли по пътя на диалога по отношение на напояването в България ", съобщи ръководителят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.

Браншовите организации предложиха да вземат участие интензивно в бъдещия спор за цената на водата за напояване.
Участниците в Консултативния съвет разискаха още опциите за развиване на инфраструктурата посредством концесии и публично-частни партньорства.

Изпълнителният шеф на „ Напоителни системи " Снежина Динева уточни, че за първи път в историята на напояването се провежда този съвет и се обръща съществено внимание на напояването. „ Това е безусловно належащо, в случай че желаеме да имаме стабилно и конкурентоспособно земеделие ", сподели Динева. Тя добави, че е значимо да се влага освен в оборудванията за напояване, а и в инфраструктурата за предотвратяване от нездравословното влияние на водите.

Председателят на Национален съюз на водоползвателите Руси Николов съобщи, че основаният Консултативен съвет е извънредно работлив формат, който показва упоритостта на Министерство на земеделието и храните да откри изцяло решение на проблемите, свързани с поливното земеделие. „ Започва се от развиването на научния капацитет, минава се през целеви вложения в хидромелиоративни уреди, планува се обезпечаването на вода за напояване на цена, субсидирана от страната като услуга от общ стопански интерес, основаването на условия за сдружаване на земеделските производители и опцията да възнамеряват единно своите селскостопански действия ", разяснява Николов.

В състава на Консултативния съвет са включени и представители на Българска земеделска камара, Българска асоциация на притежателите на земеделска земя, Национална асоциация на картофопроизводителите, Българска оризова асоциация, Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, Браншова камара „ Плодове и зеленчуци ", Българска асоциация Биопродукти, Асоциация на земеделските производители в България.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР