Възстановяването на Ирак беше обсъдено на тридневна конференция проведена в

...
Възстановяването на Ирак беше обсъдено на тридневна конференция проведена в
Коментари Харесай

Вливат 30 млрд. USD в иракската икономика

Възстановяването на Ирак беше разисквано на тридневна конференция извършена в Кувейт. Седемдесет и шест страни, 107 неправителствени организации, 51 фонда и над 1000 представители на бизнеса обсъждаха по какъв метод могат да вземат участие във възобновяване на стопанската система и най-много инфраструктурата на Ирак. През трите дни на мероприятието са подписани контракти на обща стойност 30 милиарда USD, заяви министърът на външните работи на Ирак шейх Сабах ал Халед ал Хамад ас Сабах. За цялостното възобновяване на инфраструктурата са нужни близо 100 милиарда USD.



Сред по-атрактивните обекти за възобновяване са летището в Мосул. Съществуват обаче и планове за създаване на изцяло нови уреди. Те целят стабилизиране на стопанската система и понижаване зависимостта на страната от петрола.

Основната причина точно в този момент да стартира процесът на възобновяване на страната, която в продължение на 20 години беше опустошена, е че през декември 2017 година тя публично разгласи победа над Ислямска страна. Последната беше завзела близо 30% от територията на Ирак след 2014 година

По отношение на страните, които взеха решение да влагат в Ирак то Англия в продължение на 10 години ще дава по 1 милиарда USD годишно заеми за експорт. Саудитска Арабия се контракти за отпущането на 1.5 милиарда USD за възобновяване на Ирак, а Турция – 5 милиарда USD като част от сумата ще е под формата на заем, а другата ще са вложения. Съседен Кувейт ще отдели 1 милиарда USD за вложения в Ирак и още 1 милиарда USD под формата на заем.



Федерика Могерини – висш представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността, даде обещание финансова инжекция на стойност 400 млн. USD. Те ще са ориентирани най-вече към планове за развиване и такива в филантропичната област.

Съединени американски щати няма да вземат участие с парични средства във възобновяване на Ирак. Те ще предизвикват вложенията от частния бранш (бел. ред. В конференцията вземат участие 100 американски фирми) и американските съдружници от региона на Персийския залив.






Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР