Възстановяването на икономиката на Украйна след руската инвазия, започнала преди

...
Възстановяването на икономиката на Украйна след руската инвазия, започнала преди
Коментари Харесай

Световната банка: Възстановяването на Украйна ще струва 411 млрд. долара

Възстановяването на стопанската система на Украйна след съветската инвазия, почнала преди година, към този момент се чака да коства 411 милиарда $, което съставлява 2,6 пъти повече от Брутният вътрешен продукт на страната за 2022 година, сочи ново изследване на Световната банка, Организация на обединените нации, Европейската комисия и украинските управляващи, оповестява Ройтерс.

Публикуваната в сряда оценка обгръща интервала от една година от началото на нашествието на Русия на 24 февруари 2022 година и количествено дефинира директните физически вреди върху инфраструктурата и постройките, въздействието върху живота и поминъка на хората и цената за " възобновяване към по-добро ", уточни Световната банка.

Общата сума е повишена внезапно от оценка в размер на 349 милиарда $, оповестена през предишния септември.

Новата прогноза идва ден, откакто Международният валутен фонд заяви, че чиновниците му са постигнали съглашение с украинските управляващи за четиригодишен пакет от заеми за 15,6 милиарда $, посредством който пакет могат да се привлекат още милиарди в помощ от други органи, в случай че програмата бъде утвърден от Изпълнителния съвет на МВФ през идващите седмици.

" Енергийната инфраструктура, жилищата, сериозната инфраструктура, стопанската система и филантропичното разминиране са нашите пет целта за тази година “, уточни украинският министър председател Денис Шмихал в изказване по отношение на направентата последна оценка. Той също по този начин сподели, че изчислените вреди и потребностите от възобновяване не включват данните за загуба на инфраструктура, жилища и бизнес в териториите, които в този момент са окупирани от съветските сили.

Според бързата оценка на потребностите, Украйна ще се нуждае от 14 милиарда $ за доста значими и предпочитани вложения за реорганизация и възобновяване през 2023 година, което ще изисква финансиране от 11 милиарда $ над това, което беше заложено в бюджета на Украйна за 2023 година

Около 22% от потребностите са за финансиране на превоза, до момента в който потребностите при жилищата съставляват 17%, в енергетиката - 11% и в селското стопанство - 7%.

Най-голямото съразмерно нарастване е в енергетиката, където вредите са повече от пет пъти над равнището, следено през юни 2022 година, уточни Световната банка. Най-големите скокове се следят във фронтови райони като Донецк, Харков, Луганск и Херсон, които са обект на мощни съветски ракетни офанзиви от октомври насам.

Вицепрезидентът на Световната банка за Европа и Централна Азия, Анна Биерде, приветства издръжливостта и решимостта на Украйна при оправянето със незабавните потребности от възобновяване и реорганизация.

" Продължаващата поддръжка за Украйна е инвестиция както в страната, по този начин и в световната стопанска система. Подкрепата на сътрудниците за развиване за обществени вложения би трябвало да бъде допълнена от обилни частни вложения за увеличение на наличното финансиране за възобновяване “, сподели още тя.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР