Възстановяването на икономическото доверие в Европейския съюз и по-специално еврозоната

Възстановяването на икономическото доверие в Европейския съюз и по-специално еврозоната ...

Банкери: Новата вълна на COVID-19 дойде по-рано и крие риск.


Възстановяването на икономическото доверие в Европейския съюз и по-специално еврозоната спря през октомври, преди възраждането на пандемията да наложи строги нови ограничения, които сега заплашват да върнат региона в рецесия.

Индекс на икономическите нагласи на Европейската комисия остава непроменен на ниво от 90 пункта за ЕС и 90,9 пункта за еврозоната след пет месеца подобрение. Той отразява по-слабата оценка в сектора на услугите (-0,6 пункта) и сред потребителите (-1,6 пункта) и продължаващия оптимизъм в индустрията (+1,8 пункта), търговията на дребно и строителството (+1,7 пункта).

Индикаторът за очакванията за бъдещата заетост обаче се понижава с 1,8 пункта до 89,8 пункта в еврозоната и с 1,2 пункта до 90,4 пункта в ЕС, съобщава .

Що се отнася до България индексът за икономическите нагласи отчита слаб спад от 0,2 пункта – от 79,2 пункта през септември до 79 пункта през октомври. Очакванията за бъдещата заетост обаче нарастват от 98,9 до 100,2 пункта.

Частичните блокади, въведени в обширни части на региона, вещаят, че перспективите вероятно ще се влошат през следващите седмици. Пазарът на труда вече изглежда нестабилен.

Икономисти и инвеститори казват, че шансовете за изненадващо решение за допълнителни стимули от Европейската централна банка в четвъртък са се увеличили, въпреки че все още се залага повече на срещата през декември. Централните банкери вече предупредиха, че новата вълна на заразата е дошла по-рано от очакваното и крие значителен риск.

Докато през октомври се наблюдава „значително подобрение“ при оценката на поръчките в индустрията, според доклада на комисията производствените очаквания спадат. В услугите влошаването на перспективите за търсенето се засили, тъй като домакинствата изразяват все по-голяма загриженост за икономиката и финансовото си състояние.
По публикацията работи:

Източник: dnes.bg