Възстановяване и изграждане на напоителните системи трябва да е приоритет

...
Възстановяване и изграждане на напоителните системи трябва да е приоритет
Коментари Харесай

Напоителните системи трябва да са приоритет за българското земеделие.

Възстановяване и създаване на напоителните системи би трябвало да е приоритет за българското земеделие. Това е главен проблем за земеделските производители в област Пловдив, стана ясно на срещи със земеделци в района на претендентите за евродепутати от листата на "БСП за България " Момчил Неков и Димитър Данчев. Неков изясни, чеКомисията по земеделие на Европейския парламент неотдавна е приела отчет за бъдещата Обща селскостопанска политика, който приканва за специфична помощ за напояване в идващия програмен интервал. Той бе безапелационен, ченапояването в земеделието би трябвало да бъде народен приоритет, а не системите да се разрушават или разпродават.

“Водата става все по-оскъден запас, а без нея не може да има зеленчукопроизводство. Ако не се вземат ограничения на национално равнище, най-много до 10 години, няма да има никакви български плодове и зеленчуци. Системите за напояване би трябвало да са народен приоритет, а не да се разрушават или разпродават, както става по времето на ГЕРБ.” Това съобщи Момчил Неков на среща с производители на зеленчуци в Асеновград. Те показаха възмущението си, че в магазините и веригите се продават вносни артикули, а те са длъжни да продават на безценица. “Как по този начин се получава, че страни с по-висок стандарт съумяват да създават толкоз на ниска цена?! Без държавна политика и поддръжка това е невероятно. Без вода това не става! У нас обаче поддръжка очевидно не желаят да дават. Малките и междинните производители са прегазвани.” Това показа с отвращение производителка на зеленчуци в Асеновград.

Срещите на претендентите продължиха в град Първомай, където посетиха два шивашки цеха. "Ние, от Българска социалистическа партия, ще настояваме за преразглеждане на политиката на Европейски Съюз по отношение на Русия. Тя е значим търговски сътрудник и капацитетът би трябвало да се употребява, а не да се стои пасивно. Тази фабрика работи със първични материали от Руската федерация. С политиката на ГЕРБ и ЕНП има действителна заплаха връзките с тази страна да се влошат. Това не е в народен интерес”, съобщи претендентът за евродепутат Димитър Данчев. "Държавата не застава зад нововъведенията. Тя не подкрепя искащите да се развиват. Корупцията изяжда всичко. Субсидиите и помощта от Европейски Съюз отиват единствено към подбрани хора.” Това споделиха шефовете на тези цехове. “Много сериозен проблем се оказва незаконният импорт на нишки от трети страни. Нелегалната конкуренция притиска родните производители.”, разясниха още те.

В село Градина хората споделиха своето възмущение- до какво е сведено селското стопанство у нас - да се дават дотации на 100 души в страната. Срещите продължиха и в с. Дълбок извор.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР