Възстановява ли се световната икономика? Този въпрос коментират анализаторите на

...
Възстановява ли се световната икономика? Този въпрос коментират анализаторите на
Коментари Харесай

The Economist: Възстановява ли се световната икономика?

Възстановява ли се международната стопанска система? Този въпрос разясняват анализаторите на английското списание The Economist.
Най-лошият ден в пандемията на, най-малко стопански, беше Разпети петък. На 10 април режимът на самоизолация в доста страни беше най-строгият, хората бяха принудени да седят в домовете си и интензивността им се приближаваше до нула. Глобалният Брутният вътрешен продукт към този ден беше с 20% по-нисък, в сравнение с би бил при естествени условия, написа изданието, представено от Агенция Фокус.
 Вирусът коства на световния туризъм 460 милиарда $ Вирусът коства на световния туризъм 460 милиарда $
Кризата с ковид коства на международния туристически бранш загуба на доходи от 460 милиарда $ през първите шест месеца на 202...
Наскоро държавните управления започнаха да отстраняват режима на самоизолация и хората събраха храброст да излязат на улицата. Анализаторите предвиждат спад от 7% в международния Брутният вътрешен продукт през третото тримесечие на тази година по отношение на второто. Всичко това може да сътвори усещане за прелестно придвижване като буквата V, само че светът към момента е доста надалеч от естественото си положение. Правителствата не престават да упорстват за поддържане на обществено разграничаване, с цел да лимитират разпространяването на вируса. Това води до понижаване на икономическите резултати, защото по-малко гости могат да посещават заведенията за хранене по едно и също време, а на почитателите е неразрешено да посещават спортни събития.
Хората не престават да се тормозят от опцията за зараза. Икономическата неустановеност както на потребителите, по този начин и на фирмите е покрай рекордни равнища и това изяснява нежеланието на фирмите да влагат. Goldman Sachs пресмята, че продължаващите ограничения за обществено разграничаване ще понижат световния Брутният вътрешен продукт със 7 до 8 %. И това почти подхожда на прогнозата на списание The Economist, защото още през април списанието предложи термина „ 90 процентова стопанска система “, с цел да опише какво ще се случи след анулация на режима на самоизолация.
Въпреки че световната стопанска система работи с към 9/10 от потенциала си, има доста разлики сред промишленостите и сред страните. Някои от тях - което е изненадващо – са в релативно положително положение, до момента в който ситуацията на другите е просто извънредно. Вземете за съпоставяне какво се случва при производството на артикули и даването на услуги. Производството на артикули бързо се върна на предходните си позиции. През юли световните продажби на едро се върнаха на предпандемичните равнища. Тези данни се цитират от друга банка - JPMorgan Chase.
Въоръжени с 2 трилиона $ в брой, дадени от държавните управления след експлоадирането на пандемията от ковид, потребителите по целия свят се стекоха по магазините, с цел да създадат домовете си по-поносими и в този момент купуват всичко – от преносими компютри до гири, което е отчасти изяснява за какво международната търговия е издържала теста по-добре от предстоящото от икономистите. Глобалната фабрика компенсира съвсем всичко, което е пропуснато по време на режима на самоизолация. В същото време интензивността в областта на услугите е надалеч под равнището, което е съществувало преди пандемията на ковид, и това се дължи основно на обстоятелството, че хората през днешния ден заобикалят да се струпват на публични места. Броят на вечерящите в заведенията за хранене продължава да бъде сред 30 и 40 %, което е по-ниско от естествените цени в международен мащаб. Тези данни се дават от резервационната платформа " OpenTable ". Броят на постоянните полети е към половината от това, което беше преди пандемията.
 COVID-19 ще промени трайно международната стопанска система COVID-19 ще промени трайно международната стопанска система
Коронавирусът най-вероятно ще остави дълготраен отпечатък върху международната стопанска система, като внесе трайни промени в нея, само че и значими уроци. Тов...
Разликите в представянето сред страните са още по-фрапиращи. По предписание по време на спад темповете на стопански напредък се разграничават доста между тях. Размерът на спада на производството през тази година обаче значи, че разликите сред темповете на напредък в обособените страни са колосални. На 16 септември Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), клубът на най-богатите страни, разгласява нова икономическа прогноза. Подобно на други анализатори, нейните прогнози са станали по-малко мрачни и ужасни, в сравнение с през юни, когато бяха оповестени предходните данни. Въпреки това разликата в растежа сред най-силните и най-слабите страни в Г-7 се чака да бъде 6,7% през 2020 година, доста повече, в сравнение с по време на последната световна криза преди десетилетие.
Сред огромните стопански системи единствено Китай чака напредък през 2020 година Някои страни, в това число Съединени американски щати и Южна Корея, са изправени пред рецесии, само че надали са пагубни. За разлика от това Англия наподобява навлиза в най-дълбоката си криза след Големия студ от 1709 година Някои икономисти настояват, че тази голяма разлика сред страните е статистически мираж, отражение на разнообразни способи за пресмятане на данните за Брутният вътрешен продукт. Така да вземем за пример, съгласно съществуващите във Англия статистически данни някои суми на държавните разноски значат, че затварянето на учебни заведения и анулираните мероприятия имат по-голямо въздействие върху Брутният вътрешен продукт, в сравнение с в други страни. Влиянието им обаче е малко, защото частният бранш съставлява главната част от спада на производството.
Три фактора оказват въздействие върху спада. Първият фактор е съставът на промишлеността. Страни като Гърция и Италия, които разчитат единствено на търговията на дребно и туризма, постоянно наподобяват по-уязвими от Германия. Нейният огромен индустриален бранш се поддържа от световното възобновяване на производството на първични материали. Вторият фактор е доверието, което явно се дефинира от дейностите на страната в изискванията на режима на самоизолация. Слабите стопански индикатори на Англия наподобява са свързани с неприятни дейности на държавното управление в битката против ковид. Британците наподобява се опасяват повече от останалите европейци да изоставен домовете си. Третият фактор са тласъците. Американските законодатели може да не са в положение да се спогодят за спомагателни средства, само че те към този момент са изготвили най-големия избавителен пакет поради размера на американската стопанска система.
Експертите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз имат вяра, че Америка тази година ще покаже най-хубавото икономическо показване измежду богатите страни. Какво следва пред 90-процентовата стопанска система? Някои национални или районни управляващи са принудени да удължат режима на самоизолация. Въпреки това, други страни може да са в положение да приспособяват ограниченията за обществено разграничаване, без да заплашват продукцията. Това може да приближи света до 95-процента стопанска система, по този начин да се каже. Всъщност специалистите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз имат вяра, че световният Брутният вътрешен продукт ще продължи да се възвръща през останалата част от годината. Човек би желал да каже, че в случай че имунизацията бъде приложена в задоволително огромен мащаб, ще може бързо да възвърне естественото положение. Белезите обаче отново ще останат. Нежеланието на компаниите да влагат през днешния ден ще значи по-малко работлив капитал в бъдеще. Все повече американски служащи имат вяра, че няма да могат да се върнат на предходните си работни места, а пренасочването на непотребните запаси към по-продуктивни компании ще отнеме известно време.
 Организацията за икономическо сътрудничество и раз: Глобална криза от 7,6% при втора вълна от COVID-19 Организацията за икономическо сътрудничество и раз: Глобална криза от 7,6% при втора вълна от COVID-19
Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) предвижда световна криза от 6,0% тази година, само че предизвестява, че в...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР