Възстановка на автентично забиране на кумове и сватове при българска

...
Възстановка на автентично забиране на кумове и сватове при българска
Коментари Харесай

Пазарене за ромска булка и Ела се вие, превива - на сцената в Асеновград

Възстановка на достоверно " забиране " на кумове и сватове при българска женитба бе показана пред асеновградчани. Булка, жених, родители и родственици бяха облечени в типичните сватбарски носии. Свекъра и свекървата даряваха сватовете с обичайните български фолклорни кърпи, символизиращи искреността и чистотата на сърцето на жениха. Накрая младоженците разчупиха пита, с цел да се види кой ще „ върти “ къщата. А най-развълнувана бе публиката, когато от сцената на зрителната зала на Народно читалище „ Родолюбие “ в Асеновград зазвуча нормалната, непроменила цената си през вековете мелодия на „ Ела се вие, превива “, изпята от надарена дребна асеновградчанка. Любителите артисти изиграха няколко типа български хора от разнообразни райони на страната.
Разкрити бяха и тайните на ритуала „ къна “, който се организира ден преди сватбата при турския етнос. На фона на типични ритми, десетина моми бяха наобиколили булката и танцуваха към нея, назоваха й пожелания. По-късно, „ в деня на самата женитба “, се появи младоженецът. В знак на почитание пред роднините, той изигра достоверен обичаен танц със особено подбрани стъпки. После подари цвете на момата и незабавно по-късно, стартира веселбата.
Ромската женитба също бе показана тъкмо, каквато е – обилна и шумна. Първо се състоя пазаренето сред сватовете. Едва, когато те се схванаха за цената, стартира подготовката за сватбения ден. Когато той настъпи, младоженецът дойде с цялата си рода и с всичките си другари. Задължително изискване при взимането на булката при ромите е женихът да носи със себе си пари, бонбони и алкохол. Той застана пред „ пазителите “ и стартира да заплаща, с цел да я вземе. След приключването на този обред, бе обещано същинското начало на сватбата. Диско водещ съобщаваше какви са подаръците за младото семейство от всеки един от роднините и гостите. А те се надпреварваха кой по-скъп подарък да носи. За сватбеното празненство булката бе подготвила четири разнообразни рокли, които сменяше сред провеждането на другите традиции.
Сподели с твоите другари
Зрители на забавния театър в читалището в Асеновград бяха асеновградчани от разнообразни възрасти. Заедно с актьорите на сцената, близо час и половина се забавляваха и деца, младежи и възрастни. Целта на самодейността на Народно читалище " Родолюбие " бе да се покаже пред жителите положителното общуване и толерантността сред българския, турския и ромския етноси в Асеновград.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР